Freshly Pressed: De Heen- en Weerwolf
Moskou 1984

Een oude neus komt aan de macht, en sterft diezelfde dag. Een nieuwe oude neus komt aan de macht en sterft de volgende dag. Ze spreken wartaal. Je voelt het in de straten, dit jaar zal niet eindigen zoals het begon.(citaat uit het sprookje Mechtadel, Mechtadel)

Het is 1984 als Ingrid Oostendorp naar Moskou vertrekt om te studeren aan het Surikov Kunst Instituut. In het jaar dat ze daar verblijft kan ze maar lastig vat krijgen op haar omgeving. Niet alleen de Sovjet Unie blijkt een geoliede propagandamachine, ook de beeldvorming in het Westen is sterk gekleurd door de Koude Oorlog. Oostendorp verwachtte een geïsoleerde stad achter het IJzeren Gordijn, maar kwam terecht in een internationaal milieu, met studenten uit andere communistische landen, van Mexico en Costa Rica tot Ethiopië, Eritrea en Vietnam.

Bij Knust/ Extrapool maakt ze de publicatie Mechtadel, Mechtadel. Luister hier naar het sprookje over haar eerste jaar in Moskou.

 

In de programmareeks de Heen- en Weerwolf reizen we heen en weer in de tijd. De weerwolf is een kunstenaar die pendelt tussen heden en verleden en zich vanuit een persoonlijke belangstelling verdiept in een klein stukje geschiedenis. In deze eerste editie dus: Moskou in 1984.

Wat vooraf ging

De deur zwaait open en op de stoep staat een verlegen ogend meisje. Ze is gehuld in een zwarte cape en draagt een puntige zwarte hoed van vilt. Op haar kleding overal buttons waarop clown power te lezen staat. “Hallo, ik ben Ingrid Oostendorp en studeer aan de kunstacademie hier in Den Bosch en ik zoek woonruimte.”

Ingrid Oostendorp vertelt in een aantal fragmenten over de jaren tachtig in Nederland.
Een nieuwe neus

Fabienne Rachmadiev (1985) publiceerde essays, fictie en poëzie in o.m. Terras, Het Liegend Konijn, De Revisor en Rekto Verso. Ze werkt aan een proefschrift over hedendaagse kunst uit de voormalige Sovjet-Unie (ASCA, Universiteit van Amsterdam) en is redacteur van DIG (voorheen De Internet Gids). Ook is ze de dochter van Ingrid Oostendorp.

Voor Extrapool schreef ze een rondwandeling door het hedendaagse  Moskou waar de geschiedenis nog altijd doorklinkt.
colofon

Deze publicatie is onderdeel van de serie de Heen- en Weerwolf en wordt uitgegeven door Knust/ Extrapool.

Beeld en verhaal:
Ingrid Oostendorp

Concept en tekst:
Daphne Rieken

Vormgeving: Véronique van Helden

More

After
Sharing Space with Nick Drake + Ko Zine
Sound +Film
24 Aug '19
20:30
Klankbord Sessies #5 + A Town Called Lonesome
Alice Schiavone, Alexandra Holownia, Nobuka, Henry Darger, Pedro Bakker
Boekpresentatie + Expo + Performance
21 DEC'19
20:30
Internet Only + De Dingen De Baas #4
Hilde Bouchez, Navid Nuur, Jacob Hoving, Bobbi Oskam, Timo van Grinsven, Jesse Brinkerhof
Leesblog
Maart in Extrapool