Knust Press
Knust Press
Click here for English
Knust is een eigenzinnige drukwerkplaats en uitgeverij in Nijmegen.

Al meer dan dertig jaar maken we stencildrukwerk, tegenwoordig beter bekend als Riso printing. In die tijd hebben we ons de techniek volledig eigen gemaakt en een uitgebreide selectie van meer dan vijftig kleurendrums aangeschaft. Bij Knust kan je terecht voor mooi afgewerkt en kleurrijk drukwerk.

Laat iets drukken

Wil je iets laten drukken bij Knust, dan kun je hieronder het opdrachtformulier invullen.
Gaat het om heel uitgebreid drukwerk, zoals een groot boek? Dan kun je het beste een e-mail sturen met meer details naar: drukwerk@extrapool.nl

Stencilwerkplaats

Geschiedenis

Knust is in 1984 door Jan Dirk de Wilde opgericht in het voormalig kraakpand de Westland in Nijmegen. In die tijd werd er gewerkt met analoge stencilmachines van Roneo en Gestetner. Stencilprint was een eenvoudige manier om zelf boekjes en zines te maken en een goedkoop alternatief voor kopiëren. Zo ontstond er al snel meer vraag naar het drukwerk van Knust. In de loop van de jaren heeft Knust zich ontwikkeld in de stencildruk en Riso (en Ricoh) en hebben we andere makers en beginnende werkplaatsen geïnspireerd en geholpen in het werken met deze druktechniek.

Stencildruk / Riso

Stencildruk kan worden vergeleken met zeefdruk. Het is een doordruktechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een digitale stencilmachine of stencilduplicator. De machines maken gebruik van één of twee inktdrums. Elke kleur heeft een eigen drum, waar een stencil (mastervel) omheen wordt geplaatst, zodra de gewenste afbeelding in het mastervel is aangemaakt. De techniek is ideaal voor kleine oplages en grafisch drukwerk.

Kleurrijk en milieuvriendelijk

Het analoge en charmante gevoel van de techniek zit in het type inkt en en de kleine verschuivingen die tijdens het maakproces optreden. De inkt is op basis van soja-olie (tegenwoordig ook rijst-olie) en droogt in principe niet. Er kan daarom alleen op ongestreken, ruw papier gedrukt worden dat de inkt als het ware opzuigt. Dit draagt bij aan de prachtige, heldere gedrukte kleuren die de techniek zo typeren.

Portfolio
Knust maakt stencil- en risodrukwerk van de hoogste kwaliteit

Hier vind je een selectie van de boeken, magazines, prints, posters, flyers en kaarten die bij Knust zijn gemaakt.

Workshops & Expertise

Op regelmatige basis kun je ons vinden op kunstboekenbeurzen in binnen- en buitenland.

Ook geven we workshops, lezingen en adviezen gericht op de stencil- en Riso druktechniek en het maken van kunstboeken. Regelmatig geven we een workshop over de druktechniek in Knust in AGA Lab. Voor meer informatie en voor workshops en expertise op aanvraag kun je contact met ons opnemen op: drukwerk@extrapool.nl

Residencies

Naast drukwerk in opdracht geeft Knust ook samen met Extrapool boeken uit.
Sinds 2011 vinden er doorlopend book residency projecten plaats binnen het Extrapool programma. Bij deze uitgaves wordt er met verschillende vormgevers, kunstenaars en illustratoren samengewerkt. Doorlopende projecten zijn: Art Prison en Work Holiday.

Voor meer informatie over de open call deadlines en het indienen van een boek-voorstel kun je contact opnemen met: boekwerk@extrapool.nl

Heb je al ervaring met deze druktechniek en woon je in de buurt van Amsterdam?
Dan kun je ook zelf DIY aan de slag in onze tweede werkplaats Knust in AGA Lab in Amsterdam.

 

 

Actueel
Update
Vacature Programmamaker
Update
Riso Masterclass @ Knust in AGALAB
Freshly Pressed
Moving Dots Speaking About Dots #2
Events
Contact
Knust
Tweede walstraat 5 en 23
6511 LN Nijmegen
the Netherlands

Open op afspraak,
van maandag t/m zaterdag

Stuur een e-mail: drukwerk@extrapool.nl
of bel: +31 (0)24 – 3601815
Knust in AGA Lab
Knust DIY workspace
De Roos van Dekemaweg 7
1061 HR Amsterdam
the Netherlands

+31 (0)20 – 6252186

Open op afspraak,
van maandag t/m zaterdag
10:00 – 17:00
Email
Knust:
drukwerk@extrapool.nl

Residencies:
boekwerk@extrapool.nl

Extrapool Graphic Shop:
shop@extrapool.nl
Website ontwerp
www.jannaullrich.de

Website development
www.benediktwoeppel.net