Boekpresentatie + Expo + Performance: Internet Only + De Dingen De Baas #4
21 DEC'19
Boekpresentatie + Expo + Performance
Locatie
Extrapool, Tweede Walstraat 5, 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20:00
Start:
20:30
Entree:
gratis

Internet Only en De Dingen De Baas#4

Extrapool nodigt je uit voor de boekpresentatie van Internet Only en de expositie van de vierde editie van De Dingen de Baas. We geven deze avond de geest aan de dingen en maken het virtuele weer fysiek.

Internet Only
In twee stencilpublicaties gaat een filosoof samen met een kunstenaar op zoek naar dat wat het internet is, doet of zou kunnen zijn. Samen maken ze als het ware een vertaling van een online wereld naar een offline bestaan. Het essay Die Aufgabe des Übersetzers (1923) van Walter Benjamin zet het onderwerp op scherp. Want wat is de taal van het internet en wat gebeurt er in het moment van vertaling wanneer alles weer opnieuw betekenis krijgt? In de twee publicaties slaat filosoof Gijsbert van der Heijden met Bobbi Oskam en Timo van Grinsven twee totaal verschillende richtingen in: van intuïtief vertalen naar aandachtig en filosoferend tekenen.

De boekpresentatie wordt afgesloten met de performance Magical Meme van Jesse Brinkerhof.

DJ Gmail is onze muzikale gids door de veelheid van boeken, beelden en sprekers. Als veelzijdig muzikant speelt hij in bands en organiseert hij events in de undergroundscene van Groningen. Als je denkt dat digitaal en analoog ver van elkaar af staan dan mag je je borst natmaken voor de diversiteit van zijn selecties.

De Dingen De Baas #4

In een expositie en kunstenaarsgesprek richt De Dingen de Baas zich op materiaal en de waarde van het fysieke in kunst. We onderzoeken de aspecten van het ding-zijn via beeld, woord en geluid. Deze vierde en laatste editie nodigen we een aantal belangrijke figuren uit de object-oriented kunsthoek uit. Met Navid Nuur, Hilde Bouchez en Jacob Hoving zoeken we naar de betekenis, (non-)functie en het gedrag van alledaagse voorwerpen in kunst.

Met deze editie werk van: Hilde Bouchez, Navid Nuur en Jacob Hoving

 

 

Jacob Hoving
Jacob Hoving is grafisch ontwerper met een hang naar vrije vormen. Na een opleiding Grafische Vormgeving aan ArtEZ Arnhem ontwikkelde Hoving zijn ontwerppraktijk verder aan de prestigieuze Yale School of Arts. Vanavond presenteert hij 'Thing Instructions', een serie waarin de wonderlijke gedragingen en verhoudingen van mensen tot dingen worden belicht. Gewapend met een stickerapparaatje reageert hij op de wereld om hem heen en geeft daarbij objecten die je dacht te kennen een nieuwe rol.
Navid Nuur
Navid Nuur (Teheran, 1976) is een kunstenaar woon- en werkachtig in Den Haag. Zo’n tien jaar geleden maakte hij de overstap van grafische vormgeving en illustratie naar autonome beeldend kunst. Zijn oeuvre wordt sterk beïnvloed door tekst, variërend van letterlijke toepassingen tot een meer conceptuele omgang met het woord. Zijn werk groeit voort uit een visueel probleem. Op basis van een persoonlijke relatie met het object, een relatie die verband houdt met vraagstukken van identiteit, zijn achtergrond in de graffiti- en skatescene en zijn dyslexie, finetuned Nuur zijn werk op een toegewijde manier. Solotentoonstellingen van Nuur waren te zien in Matadero in Madrid, Parasol in Londen en Centre Pompidou in Parijs. Zijn werk werd bekroond met onder andere de prestigieuze Discoveries Prize op Art Basel in 2013.
Hilde Bouchez
Hilde Bouchez is hoofd Design aan KASK, School of Arts in Gent. In haar boek Het Wilde Ding gaat ze op zoek naar de bijzondere, ongrijpbare kwaliteiten achter alledaagse voorwerpen; het aura dat van sommige objecten afstraalt. Bouchez pleit ervoor om de dingen om ons heen met zorgvuldige aandacht te bekijken, net zoals we naar de objecten op een stilleven zouden kijken. In een tijd waarin we alleen maar meer spullen vergaren, komen we er niet aan toe om die spullen daadwerkelijk te waarderen. Vanavond gaat ze in gesprek over ‘het ding’ in de driehoekrelatie mens-ding-kosmos. Lees hier meer over Bouchez's boek Het Wilde Ding. 
Bobbi Oskam
Internet Only editie 1 Illustrator Bobbi Oskam maakte het proces van vertalen bijna fysiek. Hij heeft ervaring met de stencildruktechniek en durft hierin voluit te gaan. Voor Internet Only geeft Bobbi een full colour weergave van de stroefheid en ongemakkelijkheid van het internet, maar ook de schoonheid en het inzicht van het moment van vertalen krijgen een plek. Als een soort tussenwereld waarin je eindeloos vormen en structuren kan herhalen. Er ontstaat een bijna toevallig parallel met de tekst van Van der Heijden. Hij schreef voor de publicatie over zijn oneindigheidservaring tijdens het lezen van Walter Benjamin.
Timo van Grinsven
Internet Only editie 2 Beeldend kunstenaar Timo van Grinsven heeft zo zijn eigen manier van dingen onderzoeken, waarbij niet altijd duidelijk is of hij probeert te verhelderen of juist te verhullen. Maar door zijn aandachtige manier van analyseren, heb je toch het gevoel dat het niet anders kan zijn dan zoals het getekend is. Voor deze publicatie ging hij uitgebreid in gesprek met Gijsbert van der Heijden over wat dat internet nou is en hoe je met behulp van de teksten van Benjamin een vertaling zou kunnen maken naar een fysieke publicatie.

More

Concert
14 DEC'19
21:00
Concert: Minoru Sato + ASUNA
Minoru Sato + ASUNA + Iona Vreme Moser
expo + concert + film
7 DEC'19
20:30
Sharing Space with Nick Drake + Ko Zine
Danielle Lemaire - Ko Zine artist Jelle Kindt
Boekpresentatie + expo + film + quiz
15 DEC'19
14:00
Tohu wa-Bohu
Taco Hidde Bakker, Remco van Bladel, Awoiska van der Molen, Stephan Keppel, Jaya Pelupessy & Felix van Dam, Bart Lunenburg en Eva-Fiore Kovacovsky