Sound +Film: Klankbord Sessies #5 + A Town Called Lonesome
24 Aug '19
Sound +Film
Locatie
Extrapool, Tweede Walstraat 5, 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20:00
Start:
20:30
Entree:
vrijwillige bijdrage
De meest experimentele ideeën blijven vaak binnen de muren van het atelier of de studio. De behoefte aan een try-out voor de première beperkt zich niet tot de theaterwereld. Met de Klankbord Sessies wil Extrapool makers een podium bieden om werk in ontwikkeling aan een klein en betrokken publiek te tonen.
Voor de vijfde editie presenteren we drie uiteenlopende acts: Alice Schiavone (beeldend werk), Alexandra Holownia (performance) en muziek van Nobuka.
In ‘A Town Called Lonesome’ gaan op zoek naar uitzonderlijke muzikanten en kunstenaars die geheel buiten de canon van de kunstgeschiedenis aan een eigengereid oeuvre werken. Welke motivatie schuilt er achter een leven lang obsessief werk maken zonder nauwelijks ‘succes’ in de buitenwereld?
Vanavond vertonen we de documentaire In The Realms of the Unreal van Jessica Yu over het teruggetrokken leven van de tekenaar en schrijver Henry Darger (1892-1973). Darger groeide op in een streng, katholiek tehuis waar hij als geestelijk ‘niet in orde’ werd bestempeld. Op zijn 16e vluchtte hij weg en trok te voet half Amerika door, om uiteindelijk in Chicago terecht te komen. Hier leefde hij een eenzaam en geïsoleerd leven, werkzaam als conciërge in het plaatselijke ziekenhuis. Zijn huisbaas vond na zijn overlijden meer dan 15.000 tekeningen en teksten, die inmiddels over heel de wereld worden tentoongesteld.
De documentaire bestaat uit interviews met zijn buren, geanimeerde versies van zijn tekeningen, en narratie van zijn geschreven werk. Kunstenaar Pedro Bakker, die een uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het leven en werk van Darger, zal een presentatie geven over de actualiteit van Dargers werk. Ook leest hij enkele passages voor uit Dargers 15.145-pagina tellende roman The Realms of the Unreal. Filmduur 81 minuten, spreektaal Engels

Ook te zien:Op donderdagavond 23, vrijdagavond 24 en zaterdagavond 25 augustus zal een installatie van Maaike Jaspers te zien zijn bij Extrapool, aan de straatkant van het gebouw.

 

Alexandra Holownia
NL Marriage - Scary van Alexandra Holownia behandelt de overtuiging of vastberadenheid van vrouwen om zich los te maken van traditionele seksuele rolpatronen en heersende opvattingen over schoonheid. Het bevraagt algemeen geaccepteerde sociale normen omtrent rechten van vrouwen op deze wereld en door de overheid gestuurde genderdiscriminatie. De kunstenaar zal een performance verzorgen waarin seksistische elementen, zoals de witte bruidsjurk een rol spelen. De witte jurk, die staat voor de maagdelijkheid van de bruid, is ook een symbolische bevestiging van de opvatting dat het huwelijk het grootste doel is in het leven van een vrouw. In deze performance wordt het scenario van een huwelijk - gekenmerkt door elementen van geweld, overheersing en controle – gedemonstreerd met behulp van de transformatie van een witte bruidsjurk in een rok met een monsterlijke penis. Op deze manier benadrukt Holownia het recht van vrouwen om zelf te bepalen of en hoe ze zichzelf als seksueel wezen beschouwen. De performance Marriage – Scary bestaat uit choreografie en kostuums. --- ENG The performance Marriage - Scary touches on the determination of those women seeking release from the traditional sexual roles and existing ideas of beauty.It challenges generally accepted social norms regarding women's rights in the world. It calls into question gender discrimination imposed by the state. The artist performs with sexist installations including white wedding dresses. The white dress means the virginity of the bride, symbolically confirming the ultimate dream and goal for a woman is marriage. The performance demonstrates the scenario of a marriage based on violence, domination and control over another person's life by way of changing a white wedding dress into a skirt with a monstrous penis. In this way, she emphasises the right of a woman's sexual self-determination. Performance Marriage – Scary is based on movement and costumes.
Alice Schiavone
Alice Schiavone is een graficus en illustrator uit Napels en woont in Nederland. In haar werk past ze diverse technieken toe, zoals zeefdruk, riso en ets. Tijdens Klankbord Sessies#5 presenteert zij nieuw werk voor het eerst aan een publiek.
Nobuka
Nobuka combineert ambient en experimental electro. In zijn lo-fi producties, vaak geïnspireerd door 90's garage rock, creëert hij strakke maar ook melancholische sferen.
Maaike Jaspers
Maaike onderzoekt in haar project de persoonlijke beleving van ruimte, en de plek die de herinnering daarbij inneemt. Ze maakte een serie tekeningen van de herinneringen aan het huis van de woonvereniging waarin zij zelf woonde. De risoprints van haar tekeningen voor het boek dat zij bij Knust in Museum het Valkhof maakte, worden gebruikt als basis voor een animatiefilm-experiment. In de installatie staat ook de audio centraal, een archief aan geluiden en gesprekken, waarin het huis ‘fictief’ wordt betreden, als middel om de herinnering gestalte te geven. De installatie ontwikkelde zij in het kader van Social Aspects #5, een ontwikkeltraject van Derde Wal. Voor meer info: www.derdewal.nl 

More

Concert + Film
11 Okt '19
21:00
De Val (concert Kollaps + filmvertoning)
KOLLAPS
Expositie
21 Jun '19
11:00
Gekust door KNUST – 35 jaar stencilkunst
Knust Press
Sound
12 Sep '19
20:30
Popronde X Extrapool
De Methode, Bec Plexus + Zalm