concert: Onderstuur: Ruhail Qaisar — Extratool: Tachycardie and Nicolas Ceuille
30 Sep '23
concert
Locatie
extrapool
Zaal open:
20:30
Start:
21:00
Entree:
10,00

Bestel je tickets hier.

 

Onderstuur: Ruhail Qaisar
Extrapool en Doornroosje slaan de handen ineen om maandelijks eigenzinnige, vernieuwende, experimentele én vaak verrassend toegankelijke, maar nog onbekende livemuziek te presenteren.

 

Ruhail Qaisar is een autodidactische muzikant en producer uit het noorden van India. Met zijn muziek verklankt hij het intergenerationeel trauma van zijn door oorlog en uitbuiting gehavende geboortestreek Ladakh. Hij schept zijn huiveringwekkende geluidscollages met behulp van power electronics, spoken word, drones en field recordings.

 

Van het ooit zo rijke culturele landschap van Ladakh is na de terreur van het kolonialisme, aanhoudende internationale conflicten en de recente invasie van de toerisme-industrie nog weinig te bekennen. In de hoofdstad Leh, waar Qaisar vandaan komt, zijn de gevolgen overal zichtbaar: de stad is afgetakeld en de bevolking getraumatiseerd. Gevoelens van angst, woede en vervreemding voeren dan ook de boventoon op zijn debuutalbum Fatima, dat eerder dit jaar uitkwam. Qaisar beschrijft het werk als een ‘requiem voor een dode toekomst’.

 

Extratool: Tachycardie & Nicolas Cueille
In de residentiereeks ‘Extratool’ staat Extrapool hun studioruimte voor enkele dagen af aan een duo muzikanten of (geluids)kunstenaars om twee nieuwe composities te maken.

 

Tachycardie is de pseudonym voor het opgezwollen percussie project van Jean-Baptiste Geoffroy (Pneu, I N S T I T U T R I C E, La Colonie de vacances) Met Tachycardie zet hij zijn verkenning van sonische materie voort. Hij onderzoekt natuurlijke oscillaties (stenen, planten, gevonden voorwerpen) en combineert ze met de elektronische oscillaties van een zelfgebouwde synthesizer. Jean-Baptiste komt naar Nijmegen samen met goede vriend en muzikant Nicolas Cueille. In deze Extratool-editie gaan ze niet alleen aan de slag met de instrumenten van Yuri Landman, maar zullen ze hun werk ook in verband brengen met Drink Me Not Potion.

 

Nicolas Cueille is een underground muzikant uit Frankrijk. Zijn enige release tot nu toe is eenvoudig getiteld ‘Nicolas Cueille et le synthétiseur Yamaha CS1X’. En knipoogt naar de Japanse ambient wave die opkwam toen de Yamaha CS1X eind jaren 90 werd gepresenteerd.

 

De sterke ritmische drive van deze twee muzikanten belooft een prachtige percussieve release in deze Extratool residentie.

More

festival
15 Jul '23
TBA
Valkhof Festival x Extrapool
TBA
festival
21 Jul '23
20:45
Valkhof Festival x Extrapool
Ulla, Ann Eysermans, Diter
Double Weekend
Sep/Oct
Extrapool Weekend September — Drink Me Not Potion
Noam Youngrak Son, Ruhail Qaisar, Kleopatra Vorria, Tachycardie, Nicolas Ceuille
Double Weekend
Oct/Oct
Extrapool Weekend Oktober — Drink Me Not Potion
Liza Prins & Marie Ilse Boulange, Lena & Ale, Chiara Pitrola, Systemet, Video Club Collective