Exhibition and Zine presentation: Iets Met Dieren x Moving dots, Speaking about dots
25 sep '21
Exhibition and Zine presentation
Locatie
Tweede walstraat 5 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
19.30
Start:
20.00
Entree:
gratis

Iets Met Dieren x Moving dots, Speaking about dots
Zaal open: 19.30
Start presentaties: 20.00
Entree: gratis

 

Communicatie: Komisch, dierlijk, neurodivers. Wat ons bindt is het hebben van zelfbewustzijn en besef van de ander. Hoe we communiceren door onze verschillen is een genot en een uitdaging voor de kunstenaars die dit weekend hun werk presenteren.

 

Iets Met Dieren #4: ∞ 

Mensen zijn primaten, maar het leven in een moderne samenleving doet ons vergeten dat we een genetische code hebben die al miljoenen jaren wordt doorgegeven. Wat hebben mensen en dieren gemeen en waar zit het onoverkomelijke verschil? In de programmareeks Iets Met Dieren onderzoeken we deze fenomenen in een performatieve setting. Elke editie wordt de verhouding tussen mens en dier vanuit een ander perspectief bekeken, geïllustreerd aan de hand van een wiskundig symbool. In dit geval is dat , het oneindige. 

In de vierde editie gaan we kijken naar empathie, van dieren voor mensen en vice versa. De aanleiding voor deze editie is Gustav, de kat van programmamaker Lilia, en zijn vermogen om gevoelens van angst, spanning of verdriet van zijn baasje aan te voelen. Vanuit deze fascinatie verkennen we het fenomeen lichaamstaal en connectie tussen mens en dier. 

 

Over de makers: 

Monika Deimling (PL/DE) tekent, borduurt en fotografeert. Haar specialiteit: een continue stroom aan gedachten. Performancekunst vormt daarbij een van haar belangrijkste inspiratiebronnen, maar haar werk kenmerkt zich door een interdisciplinariteit. Ze legt zich al jarenlang toe op het documenteren van performances en maakt onderdeel uit van het kunst- en educatieproject PAS | Performance Art Studies. Samen met haar man BBB Johannes Deimling maakt ze plaatsgebonden kunstfilms. 

www.monikadeimling.com

www.instagram.com/monika_deimling

 

Anna Hijmans (NL/CA) is een interdisciplinaire kunstenaar met een focus op interactieve installaties. Met een mengsel van (kunst)geschiedenis en (al dan niet zelf verzonnen) sprookjes formuleert ze een uniek magisch realisme dat de grenzen van werkelijkheid en onwerkelijkheid overschrijdt, en het tijdperk van het Antropoceen zoekt te verkennen.

www.aphaidra.com 

 

Moving dots, Speaking about dots

Moving Dots, Speaking Dots is een project waarin twee gerenommeerde werkplaatsen in stencildruk of riso een uitwisseling met elkaar aangaan. Met Moving Dots, Speakings Dots willen we de verschillende werkprocessen, visies en interesses die deze techniek met zich meebrengt delen met elkaar en met het publiek.

Afgelopen december nodigde stencildrukplaats Knust als partnerwerkplaats het Aziatische Knuckles & Notch uit. Dit collectief bestaat sinds 2014 en werkt samen met makers van verschillende achtergronden uit Singapore. De risotechniek is met een opmars bezig in Azië: nieuwe werkplaatsen daar onderzoeken de mogelijkheden, toepassingen en de geheimen van deze techniek op hun eigen manier. In een experimentele, virtuele editie nam Knuckles & Notch in december gedeeltelijk de werkplaats van Knust over. Een riso duplicator in het midden van de ruimte werd aangestuurd door instructies op afstand, in een groeiende stencildruk sessie.

Deze september geven we een vervolg aan de samenwerking, samen met illustrator en stadstekenaar Maia Matches (NL/CA). Knuckles & Notch heeft de afgelopen maanden op afstand met Matches samengewerkt aan een stripvorm over de kat Summer, die geconfronteerd wordt met diep verontrustende vragen over de wereld en haar bestaansredenen na de dood van haar eigen huisdier, een goudvis. Daarnaast heeft Maia een verhaal kunnen vormgeven rondom haar personage Bitch, haar alter ego die altijd klaar staat om het recht in eigen hand te nemen. Zullen deze twee personages een oplossing vinden om de natuurlijke staat van de wereld te herstellen?

Het antwoord vind je in een speciale, door Knust gedrukte zine, die vanavond gepresenteerd wordt!

 

Over de makers:

Het werk van illustrator en striptekenaar Maia Matches laat weinig aan de verbeelding over. Haar beeldend werk is zowel persoonlijk als politiek, zoals blijkt uit haar werk als stadstekenaar van Amsterdam in 2019, in opdracht van het Stadsarchief. Matches laat haar getekende alter ego BITCH graag verschijnen in politieke satires op onverwachte plekken.

maiamatches.com

Knuckles & Notch is een creatieve studio en risowerkplaats, in 2014 in Singapore opgericht en gerund door Djohan & Marl. De studio staat bekend om zijn vaak bizarre, maniakaal kleurrijke esthetiek. Hun producties zijn reflecties op een fantasievolle alledaagsheid en herinterpretaties van obsessies, overgebracht met een vleugje morbide humor.

knucklesandnotch.com

More

Performative lecture
24 sep '21
20.45
PUK*
Floris Schönfeld i.s.m Bruno Bocanegra
Exhibition & music
11 sept '21
14.00
The Big Draw Festival 2021
Sunjoo Lee i.s.m Ko de Beer
Freshly Pressed
Ko Zine: Tick Tock