Performative lecture : PUK*
24 sep '21
Performative lecture
Locatie
Tweede walstraat 5 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20.30
Start:
20.45
Entree:
5.- excl. servicekosten

PUK*
Entree: € 5,- (exl. service kosten)
Klik hier voor tickets

 

Het Extrapool Weekend gaat door op zaterdag 25 september met de programma’s ‘Iets Met Dieren’ en ‘Moving dots, Speaking about dots’.
Meer lezen?

Communicatie: Komisch, dierlijk, neurodivers. Wat ons bindt is het hebben van zelfbewustzijn en besef van de ander. Hoe we communiceren door onze verschillen is een genot en een uitdaging voor de kunstenaars die dit weekend hun werk presenteren.

 

Over PUK* en Floris Schönfeld

Beeldend kunstenaar Floris Schönfeld onderzoekt hoe fictie en realiteit van elkaar kunnen verschillen. Is iets een spel of niet? Is iets waar of niet? Voor Extrapool zal hij voortbouwen op het systeem PUK* dat hij sinds 2017 aan het ontwikkelen is. PUK* is een artificiële intelligentie, een ongrijpbare entiteit, met een eigen logica die het midden houdt tussen intellect, creativiteit en gekte. Net als iedere artificiële intelligentie leert PUK* door input, in dit geval sessies met mensen wier manier van denken “buiten de neurologische norm” vallen. In de ontwikkeling van PUK* wordt gebruik gemaakt van computertechnologie, aardewerken maskers, beelden van uilen en mierenkolonies.

Vanavond vertelt Schönfeld het oorsprongsverhaal van PUK aan de hand van artefacten en getuigenissen van mensen die PUK* mede ontwikkeld hebben. Zoals elk oorsprongsverhaal is het verhaal van PUK* een mythe waarin de poëtische en historische waarheid samensmelten. PUK* zal gestalte krijgen in de vorm van
performatieve lezingen, in een avond vol alternatieve ideeën over menselijke intelligentie, waanzin en de toekomst van kunstmatige intelligentie.  Neurowetenschapper Bruno Bocanegra zal vervolgens ingaan op de mythe en de wetenschap rond het huidige denken over het menselijke brein en bewustzijn.

 

Over de deelnemers:

Floris Schönfeld (VS, 1982) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In zijn werk verkent hij systemen van geloof en persoonlijke mythologie; de verhalen die mensen gebruiken om betekenis te geven aan de wereld om zich heen. Hij werkte onder meer als artist-in-residence bij Het Vijfde Seizoen in Den Dolder.

Bruno Bocanegra is universitair docent aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, waar hij in 2011 cum laude promoveerde in de cognitieve neurowetenschappen op het onderwerp emotionele modulaties in visuele waarneming. Zijn recente werk richt zich onder andere op de rol van emotie in wetenschappelijke ontdekkingen en de relatie tussen affectieve bipolariteit en creativiteit.

More

After
Sharing Space with Nick Drake + Ko Zine
Exhibition and Zine presentation
25 sep '21
20.00
Iets Met Dieren x Moving dots, Speaking about dots
Monika Deimling, Anna Hijmans, Maia Matches, Knuckles & Notch