Concert + Presentation: Extratool x Work Holiday x De Achtergrond
23 okt '20
Concert + Presentation
Locatie
Tweede walstraat 5 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20.00
Start:
20.30
Entree:
5.- excl. servicekosten
Extrapool Weekend oktober

Dit weekend is er programma van de toonzaal tot de stee. In De Achtergrond gaan we terug naar school en wanen we ons in een gymklas, met lijnen die doorlopen naar beneden, waar meetinstrumenten en een nieuwe Work Holiday de luister- en leessessie voortzetten. 

Programma:

 

vrijdag 23 oktober
Extratool met SOON (Afgelast)

Helaas hebben wij door omstandigheden moeten besluiten om het evenement van deze vrijdag 23 oktober, Extratool met Soon, te cancelen. Wij zijn al druk op zoek naar een nieuwe datum voor dit evenement maar kunnen deze helaas op dit moment nog niet bevestigen. Deze zullen we zo spoedig mogelijk bekend maken.

De plaat zal op de 20ste van november gereleased worden met een leuke actie op instagram en via onze website.

Houdt deze dus goed in de gaten!

 

zondag 25 oktober
Work Holiday + De Achtergrond
open: 14.00 uur
boekpresentatie Work Holiday: 14.30
presentatie de Achtergrond: 15.30
entree: gratis
Let op: Meld je bezoek aan voor de zondag door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl

 

Extratool: SOON
Vinyl singel presentatie door SOON (Liú Mottes en Jochem van Tol)In de residentie-serie Extratool staat Extrapool voor enkele dagen haar studioruimte af aan een muzikant of (geluids)kunstenaar. Deze persoon nodigt vervolgens een collega uit om mee samen te werken aan twee nieuwe composities. Centraal in deze serie staat het instrumentarium van Yuri Landman: snaar- en percussie-instrumenten waarop gekleurde stippen harmonische delingen aangeven die de diverse klanken verdiepen en kleuren. Voor 14 – 17 mei 2020 vroeg Jochem van Tol de vrije gitarist Liú Mottes voor een samenwerking en greep hun band SOON deze uitdaging aan; vanavond presenteren ze de vinyl single die hieruit is voortgekomen. Voor het uitvoeren van de nieuwe nummers schakelt SOON de hulp in van bevriende muzikanten Frank Rosaly en Roos Pee.

 

SOON over het maakproces:”Yuri bouwt en presenteert complexe snaarverdelingen op vurenhouten fretboards. Zijn theoretische verkenningen maakt hij op een speelse manier inzichtelijk met gekleurde stipjes. We besloten ons niet te laten leiden door deze grafische partituren, maar ons door de instrumenten te laten inspireren en naar hun specifieke karakter op zoek te gaan. Wat is hun ‘sound’ en wat levert die op in dialoog met onze improvisaties? Het bleek lastig om de instrumenten goed te stemmen: het leken eerder meetinstrumenten dan instrumenten die daadwerkelijk bespeeld willen worden. Uiteindelijk hebben we dat juist als kracht gebruikt voor The Inventor Dreams. De (micro)tonale ruimtes die ontstaan tussen verschillende snaarklanken vonden we spannend en zijn we gaan samplen en stapelen totdat er een geslaagde compositie ontstond.Garden of the Future start vanuit het idee van een doorlopende puls met veel ruimte voor ons geluid dat tegelijkertijd schurend en verleidelijk is. We waren benieuwd hoe onze sound zou combineren met het timbre van stemgeluid en hebben vervolgens in een telefoongesprek met ibelisse guardia ferragutti haar stem gesampled. Met een combinatie van Yuri’s instrumenten en onze eigen synthesizers en gitaren hebben we getracht een poëtisch verhaal te vertellen dat als een droom aan je voorbijtrekt.”SOON is Liú Mottes en Jochem van Tol. SOON zoekt naar het hoorbare leven rondom toon, ruis en ritme. In deze abstractie laat het duo sonische verhalen ontstaan. Hierbij springen ze moeiteloos van wervelende geluidsexplosies tot elegante pulsen. Inspiratie halen de twee uit Dick Raaijmakers, Sonic Youth en filmscores zoals die van Blade Runner. SOON maakt muziek die omarmt wat er op dit moment klinkt en trilt en voegt er lagen aan toe. Muziek als verhoogde aandacht voor het auditief (on)mogelijke. soonmusic.nl

 

Meer lezen, luisteren en kijken over dit programma?
Klik dan hier!

 

Work Holiday: Julia Boehme
Work Holiday is de naam van een reeks bijzondere book residencies. Tijdens Work Holiday maakt een kunstenaar kan een kunstenaar onder begeleiding van Knust/Extrapool in een werkperiode van zeven dagen een boek komen maken.Van 19 t/m 25 oktober zal Julia Boehme in Work Holiday komen werken aan een gestencild boek samen met Knust. Eerdere Work Holiday publicaties waren met Laura Andriessen, Eunyoung Hwang, Harro van Aalderen, Wouter Venema, Joakim Drescher, Kim David Bots, Finn Öhlund, Amanda Marie, Owsum, Fabian Knöbl en Sumi Ink Club.Julia Boehme (a.k.a. Studio Goof) werkt als kunstenaar, illustrator en vormgever in Leipzig, Duitsland. Ze combineert haar ontwerpen, tekeningen en strips op een speelse wijze tot zines, tentoonstellingen, boeken, posters en illustraties.Haar beeldverhaal ‘Pantocrator’ vertelt over twee vrienden die op reis mystieke werelden verkennen. De tekeningen in het verhaal zijn een eerbetoon aan de vormtaal van de ‘Lubok’ prenten en Middeleeuwse icoon schilderingen. 
Bij de boekpresentatie zullen Julia’s oorspronkelijke monotypes te zien zijn en zal zij meer vertellen over de totstandkoming van het boek.https://studio-goof.com

 

De Achtergrond: Alice Schiavone
Voor De Achtergrond maakte ze werk in de Stee geïnspireerd op de doodles die ze als schoolkind tijdens de lessen maakte.

Alice Schiavone (Napels, 1987) woont en werkt in Nederland. Ze maakt tekeningen, prints, kunstboeken en zines, met als rode draad een steeds terugkerend personage, een alter ego, dat in een eigen wereld leeft. Haar werk is vaak autobiografisch, de scènes zijn vertrouwd en herkenbaar en tegelijk een dromerige wereld vol verhalen over menselijke emoties en hun innerlijke leven. Alice studeerde Graphic Design in Turijn en grafiek in Napels. Momenteel werkt ze als adviseur bij Beeldenstorm/Daglicht en bij het print- en publishing lab van de Van Eyck Academie. aliceschiavone.com

Alice:” I have thought of where my work comes from, where it originated, and I thought of school. School as a place in which I found myself drawing on the margins of notebooks, finding that more interesting than other things. So I will use symbols, colors and motifs that connect to that. In the STEE you see scenes of physical exercise and stretching. It is also meant as a word play, homework as exercises. I wish I learned the importance of stretching in school!”

Klik hier als je meer wilt lezen over het programma ‘De Achtergrond’.

 

Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen.
Let op: Meld je bezoek aan voor de zondag door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl