Riso Masterclass @ Knust in AGALAB
1 Jun '22
Meld je aan voor de Riso Masterclass
@ Knust in AGALAB Amsterdam!

Riso Masterclass @ Knust in AGALAB

 

locatie: Knust in AGALAB, De Roos van Dekamaweg 7 Amsterdam
docenten: (Knust) Joyce Guley en Jan Dirk de Wilde
tijden: 11:15-17:00 (4 tot 5 deelnemers)
kosten: 180 euro per persoon (koffie en thee zijn inbegrepen)
reserveer via: drukwerk@extrapool.nl

In overleg wordt een datum vastgesteld.


Deze masterclass is geschikt voor kunstenaars, illustratoren en vormgevers die zich willen verdiepen in het werken met de Riso-techniek en hier meer zelfstandig mee aan de slag willen. Je krijgt les van Knust in digitale opmaak en het drukklaar maken van je bestanden in kleurlagen, mechanische uitleg van de machine en het daadwerkelijke drukken.

De Riso machine is zeer geschikt voor het maken van o.a. posters, zines en kaarten en valt op door de diepe, heldere kleuren van de inkt. Stencilen of Riso is vergelijkbaar met de zeefdruktechniek, er wordt echter met inkt op olie-basis gewerkt en met aparte drums (inkt-trommels) per kleurlaag. Omdat de inkt niet geheel droogt dient er altijd gedrukt te worden op ruwer papier en is het belangrijk om rekening te houden met de volgorde van de kleuren.

 

Bij Knust in AGALAB staat een Riso MZ waar twee kleuren tegelijk gedrukt kunnen worden. Er is keuze uit 10 verschillende kleuren drums. 

 

Programma:
– voorstelrondje met koffie en thee
– korte kennismaking met de machine; wat betekenen de meest voorkomende knoppen, welk papier gebruik je en hoe ga je om met de drums en de inkt 

– werken met de computer; het softwarematige deel van de Riso, welke documenten gebruik je, hoe geef je opdrachten naar de machine (digitaal en analoog), hoe werk je in lagen en kanalen en swatches.
– lunch
– het drukken

 

Wat neem je mee?
– Met meegenomen analoog (zwart/wit) of digitaal werk gaan we de drukvoorbereiding doornemen. Neem enkele variaties mee om te drukken; dit kunnen analoge beelden zijn (in zwart/wit en niet groter dan 28 x 40 cm) of digitale bestanden. Pdf’s (voor vectorbestanden) of Photoshop bestanden (voor foto’s en tekeningen), let daarbij op een resolutie van minimaal 300 dpi en werk als mogelijk in lagen. 

– Het is handig om je eigen laptop mee te brengen als je al enige kennis hebt van opmaak programma’s zoals Photoshop of Indesign.

– Het streven is te drukken in meerdere kleurlagen dus full color en spotkleuren.

– Je krijgt aan het einde van de dag een digitale uitleg mee om thuis nog eens rustig te bekijken.

More

workshop
2 Jul '22
14:00
Riso Workshop @ Extrapool
Knust
Update
Knust + beurzen
riso cafe
8 Okt '22
14:00
Riso Cafe @ Extrapool (VOL)
Knust