Interview Johanna Talja – Online Residency ’20
16 juli '20
door Johanna Talja
In een korte werkperiode van een week, 18 t/m 24 mei 2020, heeft Johanna Talja vanuit huis gewerkt aan een tweede editie van de online residency op Extrapool's online platform. Een onderzoek naar wat een residency kan zijn vanuit huis, zowel voor Extrapool als voor de kunstenaar.
Maar ook een onderzoek naar wat voor soort werk dit met zich meebrengt.
Extrapool vroeg Johanna naar haar beleving van deze werkperiode.

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLByCB0LuZQlv_kuKxaKAYc0EGkfU6n8Yb[/embedyt]

 

Hoe was het voor jou om deze online residency te doen bij Extrapool?

Johanna: Het was erg leuk! Ik vond het heerlijk om de mogelijkheid te krijgen mijn ideeën te onderzoeken op een ander platform. Onder andere omdat het online was, iets nieuws en onconventioneels, maar ook omdat het me zichtbaarheid opleverde bij een ander publiek dan ik gewend ben.

 

Kun je vertellen over het werk wat je gemaakt hebt gedurende die week?

Johanna: Ik wilde experimenteren met het idee om performances uit te voeren via social media die het onderzoek aan zouden gaan met de verwarring en aangetaste mentale welzijn die veroorzaakt werd door de lockdown maatregelen en het gedwongen worden thuis te blijven. Social media vind ik ook een interessant kanaal voor expressie. Het wordt dagelijks door heel veel mensen gebruikt en geconsumeerd, hoewel de meeste mensen het niet zien als een platform om een kunstproject te ontwikkelen. Het is eerder een plek om documentatie te tonen van werk dat ergens anders gemaakt en tentoongesteld is. Ik wilde proberen om de Instagram account te gebruiken als een integraal onderdeel van het werk op zichzelf, met video’s op zowel de feed als de stories, vermomd als reguliere social media posts die evolueren naar steeds verwarrender maar komisch wordende gekkigheid naarmate de week vorderde.

 

Hoe heeft de thuisomgeving je creatieve proces en werkproces beïnvloed?

Johanna: Over het algemeen wilde ik graag blijven maken en werken aan mijn artistieke werk in de extra vrije tijd in de lockdown, maar uiteindelijk voelde ik me ongemotiveerd vanwege de stress en de onzekerheid die alles met zich meebracht. Het aangaan van het residency project was fantastisch voor het creëren van een structuur voor mezelf. De vrijheid om een volledig nieuw platform te gebruiken en daar werk te exposeren heeft me zeker gemotiveerd. Alleen al de simpele structuur van elke dag een video posten hielp me om geïnspireerd te blijven. Het hielp ook om gedurende de week te reflecteren op mijn proces en er aan blijven toe te voegen, in plaats van mezelf te dwingen iets te doen zonder doel, wat anders zou hebben geleid tot herhaling en het doen van dezelfde dingen zonder progressie.

 

Zie je de online omgeving als een goede plek om je werk en kunst te tonen?

Johanna: Ja, in een groot deel van mijn werk speel ik met perceptie, digitaal en fysiek, nep en echt, etc. Voor mij is wat achter de schermen gebeurt net zo belangrijk als de gebeurtenissen voor de camera en op het podium. Ik probeer alle delen van mijn maakproces te gebruiken in hoe het eindresultaat uiteindelijk wordt. De algemene eigenschap van de online wereld is dat we te veel geloven van wat we zien zonder dat we de feiten checken. Tegelijkertijd zijn we sceptisch en makkelijk in het ontkennen omdat dingen snel verwrongen of vervalst kunnen worden op het internet. Mensen verwachten meestal ook geen experimentele kunst zoals performances buiten de gebruikelijke tentoonstellingsruimten. En ik vind het leuk als mensen mijn werk zien en ontdekken zonder zekere aannames over wat ze zouden moeten denken en verwachten.

 

Zijn er nieuwe dingen die je geleerd hebt gedurende deze werkweek waarmee je zal blijven werken?

Johanna: Het is belangrijk om na te denken over het platform dat je gebruikt en dat je alle mogelijkheden in overweging neemt in het gebruik. Omdat het een niet-traditionele omgeving is waar je je kunst en werkproces laat zien, kan de reactie en toegankelijkheid misschien niet zijn wat je verwacht of gepland hebt. Bovendien is het niet per se iets nieuws, maar meer een herinnering aan mijzelf, dat zelfs het hebben van een algemeen en los plan een motivatie kan zijn om bezig te blijven op momenten waarin ik niet in staat lijk te zijn om de energie of motivatie te vinden om door te kunnen gaan.

 

Aan welke aankomende projecten werk je momenteel?

Johanna: Ik zal zeker vergelijkbare experimenten proberen te doen in mijn eigen tijd en op mijn eigen sociale media. Sommige tentoonstellingen zijn naar achter geschoven of afgelast vanwege de pandemie maar ik ga mijn best doen om bezig te blijven en mijn werk te blijven ontwikkelen. Een ander soort van non-traditioneel creatief project waar ik onderdeel van uitmaak is “Stortvloed” op 17 juli. Dit is een spoken word/performance/comedy programma in Breda. Het zal behoorlijk tegengesteld zijn met mijn online en video werk in (komische) verhalen vertellen, wat ik tijdens de residency heb gedaan, maar het zal vast net zo leuk zijn.

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLByCB0LuZQlv_kuKxaKAYc0EGkfU6n8Yb[/embedyt]

Bekijk Johanna’s werk hier.