Het is hier net Indië – Emmy Rahantoeknam Bergsma
20 Jun 2022
Voor de programmareeks De Achtergrond nodigen we tekenaars met een sterk signatuur uit om wandtekeningen te maken op de muren van Extrapool. Met deze editie: Emmy Bergsma. Op 28 mei werd haar werk gepresenteerd. Helaas kon Emmy er door omstandigheden niet bij zijn, maar ze schreef onderstaande tekst, op de avond zelf voorgedragen door programmeur Danielle Lemaire.

Transformative memories

 

“Mijn hele Indische familie heeft altijd een enorm verlangen naar Indië gehad, en ze compenseerden dat gemis door naar plaatsen af te reizen waar het ietsje warmer was dan in Nederland en waar de bloemen en planten lijken op de vegetatie in de tropen. We kregen vaak ansichtkaarten en foto’s opgestuurd met de tekst ‘Het is hier net Indië’!

Mijn fascinatie voor de botanische natuur heeft altijd een plek in mijn tekeningen. Als kind was ik altijd in de natuur, ik verzorgde een eigen dahliatuintje en tegenover mijn ouderlijk huis had ik ‘een eigen boom’, met een dikke tak, die over de sloot heen boog. Daarop ging ik na school zitten als ik me wilde terugtrekken om na te mijmeren.

Toen ik in 2018 op zoek ging naar mijn eigen positie in deze wereld, ging ik met mijn moeder in gesprek. Samen bekeken we familiealbums, en ik vroeg haar naar de verhalen bij de voorwerpen die met hen meegekomen waren uit Indië. De voorwerpen die ik als uitgangspunt heb genomen voor deze tekeningen zijn de Indische sieraden van mijn moeder en oma waarbij de zilversmeden uitgegaan zijn van planten-en bloemenmotieven. Ik heb het uiterlijk van de sieraden en de verhalen die aan de sieraden verbonden zijn meegenomen tijdens het tekenen.

 

 

Tijdens haar residentie sliep Emmy Bergsma een nacht tussen haar tekeningen

 

Ik concentreerde me daarbij op hun ziel, hun innerlijk.In het tekenproces werden ze onderdeel van een soort reis op de muren, waarbij ik van alles meenam of weer achterliet, transformeerde.

Mijn moeder vertelde over de warme herinneringen die ze had aan de zilveren broche van Djogya – zilver die ‘s morgens op de kimono van mijn oma zat gespeld en die haar terugbracht naar de ontbijttafel uit haar vroege jeugd, of over de wonderbaarlijke Mariaverschijning in één van de hangers van oma, die er plots in te zien was na het overlijden van mijn opa.

Ik heb de sieraden verbonden aan de verhalen en de plekken van betekenis uit het leven van mijn familie op de oude familiefoto’s. De sieraden zweven als eilanden in een blauwe achtergrond zonder vaste grond en met wortels die de bodem zoeken. De planten zijn gebaseerd op de planten uit de familiealbums, zoals de slagschaduw van de mangoboom op de veranda. En de planten van betekenis uit mijn eigen tuin. Zoals de klimroos die mijn oma me cadeau deed op mijn 30everjaardag en ieder jaar weer overdadige bloei laat zien. De sieraden vertegenwoordigen geldwaarde, maar zijn voor mij de dragers van verhalen en herinneringen. Daar waar ze waren, waar ze nu zijn, en in de toekomst zullen belanden.

De natuur is voor mij een spiegel van het menselijk bestaan. De zichtbare en onzichtbare verbindingen en processen van ontkiemen, bloeien, doorgeven en vergaan. Mijn observaties en gedachten tijdens het maken van deze tekening zet me vol in het besef van mijn eigen tijdsbeleving, in het ritme van komen en gaan, en in verbinding met hen die voor mij kwamen.

 

Emmy Bergsma – 27 05 2022