After: Extrapool Weekend Oktober
Fotos door: De kunstenaars
25 okt '20

Work Holiday x Julia Boehme

Work Holiday is de naam van een reeks bijzondere book residencies. Tijdens Work Holiday maakt een kunstenaar onder begeleiding van Knust/Extrapool in een werkperiode van zeven dagen een publicatie. Julia Boehme (a.k.a. Studio Goof) werkt als kunstenaar, illustrator en vormgever in Leipzig, Duitsland. Ze combineert haar ontwerpen, tekeningen en strips op een speelse wijze tot zines, tentoonstellingen, boeken, posters en illustraties. Haar beeldverhaal ‘Pantocrator’ vertelt over twee vrienden die op reis mystieke werelden verkennen. De tekeningen in het verhaal zijn een eerbetoon aan de vormtaal van de ‘Lubok’ prenten en Middeleeuwse icoon schilderingen. In haar video zijn Julia’s oorspronkelijke monotypes te zien en vertelt zij meer over de totstandkoming van het boek.

De Achtergrond x Alice Schiavone

Voor De Achtergrond nodigt Extrapool tekenaars met een sterk signatuur uit om grote wandtekeningen te maken op onze muren. Alice Schiavone studeerde Graphic Design in Turijn, grafiek in Napels en woont en werkt in Nederland. Ze maakt tekeningen, prints, kunstboeken en zines, met als rode draad een steeds terugkerend personage, een alter ego, dat in een eigen wereld leeft. Voor De Achtergrond maakte ze werk in de Stee geïnspireerd op de doodles die ze als schoolkind tijdens de lessen maakte.

Extratool x SOON

In de residentie-serie Extratool staan we voor enkele dagen onze studioruimte af aan een muzikant of (geluids)kunstenaar. Deze persoon nodigt vervolgens een collega uit om mee samen te werken aan twee nieuwe composities. Centraal in deze serie staat het instrumentarium van Yuri Landman: snaar- en percussie-instrumenten waarop gekleurde stippen harmonische delingen aangeven die de diverse klanken verdiepen en kleuren. Voor 14 – 17 mei 2020 vroeg Jochem van Tol de vrije gitarist Liú Mottes voor een samenwerking en greep hun band SOON deze uitdaging aan; in een livestream presenteerden ze de vinyl single die hieruit is voortgekomen. Voor het uitvoeren van de nieuwe nummers schakelt SOON de hulp in van bevriende muzikanten Frank Rosaly en Roos Pee.

SOON (Liú Mottes en Jochem van Tol) zoekt naar het hoorbare leven rondom toon, ruis en ritme. SOON maakt muziek die omarmt wat er op dit moment klinkt en voegt daar lagen aan toe. Muziek als verhoogde aandacht voor het auditief (on)mogelijke.

De geluidsperformance is een samenwerking tussen SOON en Oscar Jan Hoogland.