Music + art: Valkhof Festival X Extrapool
17 juli '21
Music + art
Locatie
Extrapool, Doornroosje en Valkhof Kapel
Zaal open:
zie programma
Start:
-
Entree:
-

Na een plan B, C… een plan X. Valkhof Festival gaat door! Het jaarlijkse festival neemt een andere vorm aan – en tijdelijk ook een andere naam – maar de line-up met (inter)nationale namen, toppers van morgen én wat Valkhof typeert: muzikale ontdekkingen voor alle smaken, is in 2021 weer een feit. Van 17 tot 23 juli kunnen muziekliefhebbers op diverse plekken in Nijmegen terecht voor X Valkhof Festival. Extrapool is ook dit jaar weer van de partij en verzorgd kunst en muziek, in de vertrouwende omgeving van ons pand, Doornroosje en de Valkhof Kapel.

Ga naar https://www.valkhoffestival.nl/programma/ voor het gehele programma.

Daan Mulder & Gökay Atabek
17 t/m 23 juli – doorlopend – locatie: Doornroosje

Daan Mulder en Gökay Atabek namen afgelopen jaar deel aan Destillaat, de eindexamententoonstelling van kunstacademies die Extrapool al meer dan 20 jaar organiseert. Het bleek een gouden duo. In extreem korte tijd maakten ze vier videowerken en twee performances samen. In Doornroosje zullen ze vanuit dit werk een aantal installaties en interventies tonen. De twee vinden elkaar in het vermogen om met creativiteit te reageren op de situatie waar ze zich in bevinden. Samen combineren ze een hoog MacGyver-gehalte met een dosis activisme.

Oscar Peters – Staande golf
17 en 18 juli – 10:00 – 17:00 – toegang: gratis – locatie: Valkhof Museum

Staande golf is een geluidsinstallatie waarin de bezoeker zich vrij beweegt door een sonoor landschap van complexe klanken ontworpen door geluidskunstenaar Oscar Peters. In Staande golf wordt Peters’ fascinatie voor het pijporgel omgezet in een zestal zelfontworpen orgels die hem in staat stellen het sonische karakter van de orgelpijpen verder te onderzoeken dan het traditionele orgel hem toelaat.

Stefan Kollee & nobuka Tableau Vivant (uitverkocht)
19 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool

De inspiratie voor de samenwerking van vocalist Stefan Kollee en muzikant nobuka is een gemeenschappelijke voorliefde voor het ruwe werk van schrijver en dichter Charles Bukowski. Gesprekken over de onderbuik van de samenleving, drankmisbruik en kwetsbaarheid resulteerden in The Body And The Madness, een broeierige plaat vol gruizige elektronica en persoonlijke teksten.

Evi van der Kant Tableau Vivant (uitverkocht)
19 t/m 21 juli – 20:00 – locatie: Extrapool

Kunstenaar Evi van der Kant haalt inspiratie uit de eigenheid van diverse materialen, uit lichtinval, schaduw en bijzondere natuurfenomenen zoals zonsverduisteringen. Voor het Extrapoolprogramma Tableau Vivant en het programma in samenwerking met De Perifeer maakt ze gebruik van uiteenlopende lichtbronnen en reflecterende materialen voor haar beelden. 

Extrapool x Perifeer

Extrapool en De Perifeer, dé uitvalsbasissen voor vooruitstrevende kunst in de regio, verzorgen al enige jaren programma in de Sint-Nicolaaskapel tijdens het Valkhof Festival. Eigenzinnige muzikanten en geluidskunstenaars vonden er hun weg. Dit jaar slaan beide organisaties opnieuw de handen ineen en presenteren samen een programma in Extrapool; twee concerten met een hoofdrol voor tape.

Diepenmaat / Sallaerts (in samenwerking met De Perifeer)  (uitverkocht)

21 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool

Het oeuvre dat uit de jarenlange samenwerking tussen beeldend kunstenaar Jeroen Diepenmaat en wandelende muziekencyclopedie en producer Twan Sallaerts voortkwam, bleef lang verborgen. Tot ze vorig jaar op het platenlabel Esc.rec. hun debuut Sluimer uitbrachten. In hun optredens spelen audiocassettes en tape-loops een belangrijke rol, naast een uitermate gevarieerd instrumentarium. 

Wouter van Veldhoven / Dianne Verdonk (in samenwerking met De Perifeer) 

21 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool

Wouter van Veldhoven werkt sinds 2005 met aftandse bandrecorders en andere apparatuur die hij met kunst- en vliegwerk weer enigszins werkend probeert te krijgen. Vertrekkend vanuit zijn zelfgebouwde rariteitenkabinet bouwt deze klankmagiër zorgvuldig geluidslagen op. Vanavond treedt hij op met muzikant en instrumentontwerper Dianne Verdonk. Verdonk componeert kleurrijke liedjes, met een prominente rol voor visuele interactie met de instrumenten.  

Aya Suzuki – Nine Bells

22 en 23 juli  locatie: Doornroosje (uitverkocht)

De in België woonachtige, Japanse slagwerker Aya Suzuki speelt haar interpretatie van het legendarische stuk Nine Bells van Tom Johnson. Deze Amerikaanse componist schrijft niet alleen de noten voor, maar ook de bewegingen van de uitvoerder, die tussen grote klokken loopt die aan het plafond hangen. Suzuki geeft een mystieke draai aan het stuk in een choreografie gebaseerd op de Japanse dansvorm Butoh. De ruimtelijke ervaring van het geluid en de op minimal music gestoelde ritmes zorgen voor een meditatieve ervaring.

 

More

Update
Private: Corona Protocol Extrapool
Update
Vrijwilligers gezocht!
Concert + Book presentation
26 jun '21
20.00
Extratool x Hidden Editions
Kidbug, Simone Albers, Jesse van den Berg, Sjoerd Tegelaers, Yvon Ariese, Leon Dekker