Knust Press
Art: Tableau Vivant
19 Dec '21
Art
Locatie
Extrapool
Zaal open:
16:00
Start:
16:30
Entree:
5

Tableau Vivant #3: Omarleen & Marieke Peeters

Een tableau vivant is een eeuwenoude Europese kunsttraditie waarin een schilderij levensgroot door mensen uitgebeeld wordt in de meest prachtige decors en met de meest uitbundige kostuums en attributen. Voor de programmareeks Tableau Vivant vragen we beeldend kunstenaars om de ruimte van Extrapool te transformeren. Geen historische schilderijen in olieverf op doek, maar abstracte, zintuiglijke ervaringen met eigentijdse materialen. 

Omarleen en Marieke Peeters ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de ArtEZ en werden bewonderaars, performers en minnaars in Marieke’s werk. Samen creëren ze een gewelddadig zoete taal die uitnodigt tot verschillende manieren voor intimiteit en zijn. 

Over de artiesten:

Marieke Peeters is een in Den Haag gevestigd beeldend kunstenaar. Ze maakt immersieve installaties en sculpturen die intensief materiaalonderzoek combineren met een performatief perspectief. In haar zintuiglijke installaties vraagt ze zich af hoe objecten zich tot elkaar verhouden, terwijl ze altijd voor een deel voor elkaar verborgen blijven. Het griezelige van datgene wat verhuld is, geeft daarbij tegelijkertijd een rustgevende kalmte.
marieke-peeters.com

Omarleen is een multidisciplinair kunstenaar, geboren in Damascus (Syrië) en gevestigd in Nederland. Zijn/haar werk richt zich op de beelddocumentatie van geweld gepleegd door militairen, politie en georganiseerde strijdgroepen door middel van documentaires, nieuwsfeeds en telefooncamerajournalistiek. Leen analyseert en fictionaliseert dit materiaal om de poëtica die ze bevatten te extraheren of een nieuwe poëtica te geven. Hij/zij werkt met elektronische kalmte en harde geluiden, waarvan een deel is ontleend aan Hadra-rituelen en andere sonische praktijken uit landen in Noord-Afrika en Zuid-West Azië. Daarbij zingt Leen poëzie, Koranteksten en Ibtihalat (religieuze hymnes).

soundcloud.com/omarleen

Gerelateerde artikelen
Publication
18 DEC '21
21:00
De Heen- en Weerwolf
Raul Balai moderated by Richard Kofi
Concert + Installation
26 mrt '20
20.30
Tableau Vivant x Opaque Mirrors
Stefan Kollee & nobuka, Evi van der Kant / Suzanne Treister, Ingrid Burrington, Miraculous Futures, Ralf Jacobs, Fiona Lutjenhuis, Lenneke van der Goot, Luc Loois