book: De Heen- en Weerwolf
29 Jan '22
book
Locatie
Extrapool
Zaal open:
14:00
Start:
14:30
Entree:
5 (excl. service kosten)

Let op: er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Om zeker te zijn van een plek bestel je je ticket hier.

 

De Heen- en Weerwolf #2: Raul Balai

 

Extrapool nodigt voor De Heen- en Weerwolf kunstenaars uit die de geschiedenis willen hervertellen op een manier die je nog niet eerder hoorde. Op zaterdag 29 januari presenteren we de tweede publicatie uit deze serie waarin we dominante narratieven loslaten en ruimte maken voor de ongrijpbare complexiteit van historische gebeurtenissen als je er zelf onderdeel van bent.

 

In de publicatie kuku, kaka, cucu keert beeldend kunstenaar Raul Balai de geschiedenis om. Het is een speculatieve hervertelling over hoe zijn adoptiebroers terugreizen naar El Salvador, zijn stiefmoeder per boot terugkeert naar de Molukken, en Balai aankomt in een tuin in Suriname, waar Balai’s ouders ooit een huis zouden bouwen, maar waar ze na de decembermoorden niet naar teruggekeerd zijn. Al deze reizen leiden tot een familiegeschiedenis waar de wereldpolitiek in doorschemert. En waarin zoals in veel migratieverhalen steeds de vraag, wat als klinkt. Wat als, is ontwrichtend, het laat je terugverlangen naar een toekomst die waarschijnlijk nooit bestaan zou hebben. Maar wat als zorgt ook voor het continue verbeelden van een alternatieve loop der dingen, en zorgt ervoor dat voelbaar wordt wat verloren gaat. De publicatie bestaat uit drie losse onderdelen die met elkaar verbonden zijn, maar altijd op zichzelf blijven staan.

 

In De Heen- en Weerwolf pendelt de kunstenaar tussen heden en verleden. Hij is een veerman die heen en weer reist in de tijd en de kust aan beide kanten ziet veranderen. Net als het veranderlijke heden is ook onze geschiedenis niet statisch. Voor de eerste editie maakte Ingrid Oostendorp de publicatie Mechtadel, Mechtadel over het jaar 1984 dat Oostendorp als een van de weinige westerse kunstenaars doorbracht in Moskou.

 

Tijdens de boekpresentatie gaat Richard Kofi in gesprek met Raul Balai over de totstandkoming van kuku, kaka, cucu en hoe deze persoonlijke verhalen symbool staan voor koloniale geschiedenissen en andere migratieverhalen. De publicaties van de Heen- en Weerwolf worden gedrukt en gebonden door Knust, de stencilwerkplaats van Extrapool.

More

art
28 Jan '22
20.15
Tableau Vivant
Omarleen, Marieke Peeters
Double Weekend
Jan/Feb
De Naakte Waarheid, De Heen- en Weerwolf, Iets met Dieren x Little Room, Moving Dots, Tableau Vivant.
Freshly Pressed
De Heen- en Weerwolf