performance-lezing: Magic Mirrors: Elif Satanaya Özbay & LazerGazer
28 May '22
performance-lezing
Locatie
extrapool
Zaal open:
20:30
Start:
22:00
Entree:
5,00

Magic Mirrors is in samenwerking met Oddstream

 

Kunstenaars Elif Satanaya Özbay en LazerGazer ontdekten recent dat ze werken vanuit overlappende stijlen. Hun performance bij Extrapool start vanuit de ‘Magic Mirror’ als technologisch fenomeen. In beeld en geluid ontstaat een spel van reflecties waarin het stereotype van de ‘Circassian beauty’ wordt bevraagd. Dit negentiende-eeuws gebruik waarin vrouwen van specifiek Noord-Kaukasische afkomst als attractie werden gepresenteerd, werkt nog altijd door in onze beeldcultuur. 

 

Elif Satanaya Özbay is een multidisciplinaire kunstenaar wiens praktijk zich richt op ontheemding en diasporische ervaring, vermengd met elementen van horror, spanning en het bovennatuurlijke. Ze onderzoekt de beeldtaal van representatie en de stereotype verbeelding van de ‘Ander’.  Ze zet hierbij de kracht van horror en popcultuur in om een toegankelijk perspectief te bieden op diasporia en het trauma dat daarbij komt kijken.  

 

LazerGazer is Hala Namer. Ze is kunstenaar, muzikant en DJ. Haar visuele en muzikale werk staat gelijk aan een emotionele ambient achtbaan die nieuwe mythes stimuleert.  

 

Magic Mirrors

zaterdag 28 mei en zondag 5 juni

 

Dagelijks kijken we naar de zwarte weerspiegeling van het scherm van onze telefoon, tablet of laptop. We zien onszelf, maar kunnen niet verder kijken naar wat er in het apparaat gebeurt. Toch trekken de schermen ons op magische wijze naar zich toe, staren we en reiken we ernaar. 

 

Nieuwe technologieën werden altijd als iets magisch beschouwd, omdat ze abstract en vaak hermetisch zijn. We kunnen ze niet openen, we weten niet hoe ze tot stand zijn gekomen. In Magic Mirrors willen we juist laten zien hoe magie en magische rituelen het ogenschijnlijk hermetische ervan open kunnen breken. Een wetenschappelijke benadering alleen is niet voldoende. We nodigen kunstenaars en bezoekers uit om samen door middel van verbeeldingskracht uit de zwarte doos te breken. 

 

Vanuit twee verschillende perspectieven, in twee weekenden en op twee verschillende locaties, pluizen we in Magic Mirrors dit thema uit. Oddstream toont de maatschappelijke impact van digitale technologieën vanuit een artistiek perspectief, terwijl Extrapool zich richt op de magie van het (digitale) maakproces bij autonoom werkende kunstenaars.

 

Op deze zaterdag wordt ook de nieuwe wandtekening in het kader van ‘De Achtergrond’  gepresenteerd door Emmy Bergsma. 

More

Double Weekend
May/Jun
Mireille Tap, Magic Mirrors & De Achtergrond.