art: De Achtergrond #10: Emmy Bergsma – Transformative Memories
28 May '22
art
Locatie
extrapool
Zaal open:
20:30
Start:
21:00
Entree:
5,00

Voor de programmareeks De Achtergrond nodigen we tekenaars met een sterk signatuur uit om grote wandtekeningen te maken op de muren van Extrapool. Deze keer neemt Emmy Bergsma een deel van Extrapool over met haar werk Transformative Memories.

 

Emmy Bergsma (1960) studeerde Visual Arts aan de AKI in Enschede en woont en werkt in Zwolle. Ze vertrekt in haar werk vanuit een aantal voorwerpen uit haar Nederlands-Indische familiegeschiedenis: het motief van een sarong waar haar opa altijd onder sliep, de bloemen op een broche van haar oma, het zilveren tasje van haar moeder. Niet alleen de uiterlijke kenmerken, maar ook de ziel van deze objecten heeft haar interesse. Dit gaat hand in hand met een fascinatie voor het botanische, voor de ontembare groeikracht van de natuur die de menselijke drang tot ordening bedekt. In haar tekenproces switch ze van het heden naar het verleden, van haar eigen jeugdherinneringen tot verhalen van haar moeder uit Nederlands-Indië ten tijde van de Japanse bezetting. 

 

Op de muren worden de tekeningen onderdeel van een reis waarbij ze van alles meeneemt, weer achterlaat of transformeert. Haar tekeningen zijn fragmenten van werelden die zich pas in hun volle omvang onthullen als je er zelf instapt en waarin je eindeloos kunt dwalen.

More

Double Weekend
May/Jun
Mireille Tap, Magic Mirrors & De Achtergrond.