Online event: Extrapool Weekend Mei Digital Edition #2
29 mei '20
Online event
Locatie
Online event
Zaal open:
-
Start:
-
Entree:
Gratis

Elke laatste weekend van de maand organiseert Extrapool een clusterprogramma waarin series van verschillende programmeurs bij elkaar worden gebracht onder een gemene deler. In mei geven we een inkijkje in wat ons als kunstenaars drijft, en hoe we onze persoonlijkheid laten zien. Met een bijzonder programma over de ongrijpbare cultheld Jandek (A Town Called Lonesome), de lancering van de nieuwste Ko Zine van Chloé Pérès-Labourdette, een inzicht in de mensen die Extrapool maken tot wat het is (Humans of Extrapool) en een performance van een Fins performance-duo, Katri Kainulainen en Maximilian Latva. 

 

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus presenteren we dit programma nog even op een andere manier dan gewoonlijk, maar dat merk je eigenlijk bijna niet zodra je ‘binnenkomt’. Je kunt het hele weekend bij ons zijn, laat je verrassen! Online locatie wordt 29mei bekent gemaakt.

 

Online locatie: https://extrapool.nl/weekend/extrapool-weekend-mei/

——————

A Town Called Lonesome: Jandek 

In A Town Called Lonesome belichten we het werk en de carrière van uitzonderlijke muzikanten en kunstenaars die grotendeels buiten de canon van de kunstgeschiedenis aan een eigengereid oeu-vre werken of werkten. Welke motivatie schuilt er achter een leven lang obsessief werk maken zonder enig of nauwelijks succes in de buitenwereld?

In deze editie staat Jandek centraal, het muzikale project van de Amerikaan Sterling Richard Smith (Houston, Texas, 1945). Sinds 1978 heeft Jandek 94 albums uitgegeven op zijn eigen label Cor-wood Industries. Jandeks muziek is ondoorgrondelijk, schijnbaar ongestructureerd en komt voort uit een solitaire teruggetrokkenheid. Zijn muziek is ongrijpbaar, soms spookachtig, maar ook liefde-vol. Zijn weigering om interviews te geven en zijn anonimiteit – de eerste 26 jaar gaf hij geen liveop-tredens – hebben hem geleidelijk aan een cultstatus opgeleverd.

Deze editie zal online worden gepresenteerd door middel van nieuwe verhalen over Jandek en bij-dragen van kunstenaars die ieder op een eigen manier een nauwe band met hem hebben. Met bij-dragen van Jandek, Jan Van Den Dobbelsteen, Dico Kruijsse, Phil Milstein, Lars Leeuw en Danielle Lemaire.

 

Humans of Extrapool
Wij zijn de Humans of Extrapool. We zijn programmeurs, ontwerpers, drukkers, muzikanten, en kunstenaars. We houden van koken, of staan graag achter de bar. In andere tijden houden we Extrapool draaiende. Maar nu dus even niet.
 
Gelukkig kunnen Humans niet stil zitten. In deze montage een compilatie van Extrapool-bedrijvigheid.
 Voor de Humans van Extrapool zijn de ramen van ons pand een expositieruimte en de regenbuizen een soundsystem. Van 29 t/m 31 mei houden wij een kleine straatexpo. Kom kijken en luisteren op de Tweede Walstraat 5 in Nijmegen.

 

Katri Kainulainen en Maximilian Latva 

Katri Kainulainen en Maximilian Latva zijn een Fins performanceduo. In het werk van Kainulainen en Latva botsen de dagelijkse werkelijkheid en de fantasie met elkaar, de onschuld van de jeugd met de geseksualiseerde volwassen wereld. Kainulainen en Latva gebruiken hun eigen ervaringen met zware thema’s als een instrument voor sociale kritiek. Omdat trauma een belangrijke rol speelt in de performances zou je deze als therapeutisch kunnen bestempelen, maar het is meer dan dat. Nadat ze een moment van shock hebben bezorgd, voelt de ervaring bijna cathartisch. Kainulainen en Latva creëren een wonderbaarlijke, naargeestig maar ook schilderachtige wereld. Met hun zelfgemaakte decor en personages nemen ze het publiek mee in hun verhaal en transformeren de ruimte.

 

Ko Zine met Chloé Pérès-Labourdette

Ko Zine is een reeks uitgaven van Knust/Extrapool die zich richt op kleinere boeken. Ko verwijst naar het woord ‘klein’ in het Japans. Met deze uitgaven willen we de esthetiek in het kleine en het subtiele benadrukken. 

Deze Ko Zine editie is met Chloé Pérès-Labourdette. Chloé is een Frans-Engelse illustrator en zij woont en werkt in Utrecht. Voor haar uitgave ‘Tick Tock’ heeft zij voor het eerst haar schrijven en tekenen samengebracht. Hierover zegt ze: ‘I made an illustration and then by incidence was typing out a poem later that day and realised they were made for each other. The poems are composed of abstract thoughts I have in bed or on the bike, and vary in topics, from a human seemingly having an existential crisis, love, how we think others view us, and so on’.

https://cargocollective.com/chloepereslabourdette