unnamed2Wat valt er nog te horen als de stroom uitvalt? Tijdens de concerten van Zonder Stroom wordt opnieuw een avond lang de stroom uitgezet. Niet (alleen) uit groene overwegingen, maar ook om tegenwicht te bieden aan alle muziek die niet meer zonder stroom lijkt te kunnen. Om zo muziek te horen zoals die klinkt in de ruimte, direct en zonder tussenkomst van enige versterking. Instrumenten, objecten, stemmen, mechanische installaties en buitengeluid zorgen voor kleinschalige, intieme concerten. Een radicale luisterervaring in een ruimte zonder elektriciteit.

De derde editie van Zonder Stroom vindt plaats in De Kleine Wiel in Lent. De Kleine Wiel is een culturele ontmoetingsplek gelegen in de ‘strowijk’ Iewan. Dit wooncomplex, het grootste strogebouw van Nederland, is ontstaan uit een gedeelde wens van de bewoners voor een duurzaam en gemeenschappelijk leven. Alle woningen in Iewan zijn geheel opgetrokken uit leem, stro en hout. Het zelfvoorzienend karakter van Iewan en De Kleine Wiel vormt de ideale locatie voor de concerten van Zonder Stroom.

http://www.dekleinewiel.nl/

 

Met geluidsperformances door:

Meri Nikula (FI)PR-RED-Photo-by-Kazuo-Yamashita-926x1024

Meri Nekula is een experimentele zangeres, performance- en videokunstenares. Kernelementen van haar werk zijn haar lichaam en stem. Haar performances, geïnspireerd door traditionele Scandinavische muziek, zijn een zinnelijke ervaring, waarin ze de vaak botsende relatie tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn bloot wil leggen. Meri creëert haar werk volgens een concept dat ze het ‘Vocal Mosaic’ noemt: met behulp van diverse vocale technieken brengt ze verschillende lagen aan in haar natuurlijke stem, zodat er een collage van geluiden en muzikale beelden ontstaat.

www.merinikula.com

ryoungs001Richard Youngs (UK)

De muziek van de Schotse Richard Youngs laat zich kenmerken door een experimentele, naïeve en speelse kracht, waarbij hij zich naadloos door verschillende muzikale genres heen beweegt en zo verantwoordelijk werd voor het ontstaan van het muzikale ‘no genre’-genre. In de periode die verstreek tussen zijn solodebuut Advent (1990) en zijn meest recente album Unicorns Everywhere (2015) verschenen er zeker honderd uitgaven van hem, solo of in samenwerking met o.a. Alex Neilson, The A Band, Jandek, Brian Lavelle, Skullflower en Andrew Paine.

 

aanvang: 20:30

entree: 5 euro

externe locatie: De Kleine Wiel, te Lent

  Zonder Stroom III

More