Zaal open: 15.00 uur
Live presentaties kunstenaars tussen 15.30 en 16.30 uur
Concert: 17.00 uur
Entree: €5

Nieuwe wandtekeningen van Nel Aerts en Marjolein Schalk
Concert van Makato Kawabata en Geoff Leigh

Met De Achtergrond speelt Extrapool in op de huidige opleving van de tekenkunst als kunstvorm. Tekeningen van kunstenaars met een sterke signatuur worden onderdeel van het geheel, even belangrijk als hun omgeving en achtergrond. Vorig jaar programmeerden we tijdens De Achtergrond steeds drie kunstenaars die in kettingvorm een ruimte betekenden; nu gaat enkel één kunstenaar in een ruimte werken. Zowel bovenbouw als entree worden betekend.

De kunstenaars werken simultaan waardoor er een nieuwe dynamiek in het werkproces ontstaat. En: er mag nu ook in kleur worden gewerkt! Aan het werkproces worden live elementen gekoppeld die tijdens de presentatie tot uiting komen.

Over het proces van De Achtergrond: Wanneer alle wanden zijn volgetekend, wordt de tekening van de eerste tekenaar opnieuw gewit en gaat een nieuwe tekenaar over de tekening van de eerste verder, enzovoort. Zo verandert de zaal voortdurend, in lijn met de dynamiek van onze toonzaal en het steeds wisselende en aaneensluitende Slimtarra-behang dat door verschillende kunstenaars is ontworpen.

De expositie zal vanaf 4 maart drie maanden lang te bezichtigen zijn tijdens ons lopend programma en op afspraak via kunst@extrapool.nl.

Wandtekeningen:
Bovenbouw: Nel Aerts (B) Nel Aerts tekent kleurrijke, antropomorfe figuren die uit losse doodles lijken te ontspringen. Soms ontwaren we een zelfportret. Lieflijk en naïef als ze lijken, beelden ze een scala aan dubbelzinnige emoties uit. Wie kijkt er eigenlijk naar wie?
In haar werk zie je referenties met voorbeelden in de schilderkunst zoals Filip Guston of Walter Swennen. Tevens lijkt ze met de vaak absurdistische karakteristiek in haar werk de gevestigde kunst op de hak te willen nemen.
www.nelaerts.com

Entree: Marjolein Schalk is beeldend kunstenaar en illustrator. Ze laat zich inspireren door jaren vijftig tijdschriften, boeken en B-films. Haar kleurrijke schilderijen, tekeningen en prenten zijn het resultaat van waarnemingen uit het dagelijks leven, waarin ze deplorabele scènes vangt met gevoel voor humor.
Marjolein heeft verschillende boeken gemaakt met haar partner in crime Jeroen de Leijer.
Samen met hem en Steppie Lloyd Trumpstein richtte ze Wobby.club op.
Ze publiceren het themablad Wobby vier keer per jaar met hun eigen Risograph Duplicator.
Marjolein is de hoofdredacteur van Wobby.
www.wobby.club

Tijdens de presentatie zal Marjolein een lezing geven. Nel toont een selectie uit haar super 8 films en broedt op een verrassing voor het publiek.

Concert:
Geoff Leigh (UK) & Makoto Kawabata (JP)
De organisch geïmproviseerde muziek van Geoff Leigh en Makoto Kawabata omvat een breed scala aan stijlen en invloeden.
Geoff Leigh (sax, gitaar, stem, percussie en elektronica) staat bekend om zijn werk met Henry Cow in de vroege jaren ’70. Hij droeg bij aan collega Virgin bands van die tijd zoals Hatfield and The North en Slapp Happy. Hij werkte tevens samen met leden van Faust, Porcupine Tree, Acid Mothers Temple en vele anderen.
Makoto Kawabata is gitarist, multi-instrumentalist en leider van de psychedelische rockband Acid Mothers Temple. Hoewel hij het meest bekend staat om zijn oorstrelende, snelle guru gitaarkunsten, is hij ook de grondlegger van zijn eigen school van extatische gitaardrone. Kawabata begon in 1978 met het uitbrengen van werk voor elektronische muziek en zelfgemaakte instrumenten. Hij speelde samen met psychedelische initiators als Gong, Guru Guru, Silver Apples en Occitaanse traditionele muzikanten uit het zuiden van Frankrijk.

More