BJ Nilsen is een Zweedse componist en geluidskunstenaar, werkzaam in Amsterdam. Zijn werk focust zich op geluiden uit de natuur en hun effect op mensen. Het project ORE komt voort uit Nilsen’s fascinatie voor de mijnindustrie en hoe deze eeuwenoude techniek nog steeds van groot belang is in het delven van grondstoffen voor high tech producten. De bron van deze mineralen is niet onuitputtelijk, waardoor het idee van buitenaardse mijnbouw steeds meer een realiteit wordt. ORE  bestaat uit soundscapes van historische, hedendaagse en buitenaardse mijnbouw, gebouwd rondom field recordings, composities, musique concrete en archieffragmenten. Hiervoor reisde Nilsen af naar mijngebieden in IJmuiden en Heerlen, maar ook naar verder gelegen oorden in Noorwegen, Rusland en Tsjechië.

De zes uur durende live performance neemt het publiek mee in een reis van het verre verleden, naar het heden tot aan de toekomst, waarin de geluiden van van het mijnlandschap, de bewerking van het land en de exploitatie van mineralen, gesteenten en grond het akoestische canvas vormen.

ORE wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds, de afdeling Geoscience & Engineering aan de TU Delft en de PLAYER, in samenwerking met Extrapool.


Zaal open: 12.30 uur
Aanvang performance: 13.00 uur
Einde performance: 19.00 uur
Entree: vrijwillige bijdrage

 

More