Flyer voorkant webVrijdag 11 mei 2018

Zaal open: 19:30  

Aanvang: 20:00 

Entree: E 5,-

 

In My Name Is Salmon onderzoeken we hoe sensaties via het digitale scherm onder de huid kunnen kruipen. Internet is een virtueel universum, maar tegelijkertijd vraagt ons computergebruik om een fysieke aanwezigheid. De derde editie gaat over de macht van het beeldscherm. Kunnen we nog voorbij de interface?

 

Sinds de mens zich afsplitste van de rest van het dierenrijk maakt zij gebruik van communicatietechnologieën. Vanaf het begin creëert ze een fictieve tweede wereld van symbolische objecten en afbeeldingen. Duizenden jaren later kunnen we ons geen samenleving meer voorstellen zonder het internet, personal computers en sociale media. Het interface toont ons een werkelijkheid waarachter van alles verborgen blijft. Het zijn geen ramen naar de wereld, geen Windows, maar opgebouwde beelden van codes en regels. Kunnen we de code kraken en voorbij de interface komen? Monique Hendriksen en Jan Adriaans bevragen complexe machtsrelaties om nieuwe narratieven te ontwikkelen met een realistischer mensbeeld, waarbij de grenzen met zowel het dierenrijk als met technologie vervagen.

In Extrapool presenteren zij een avond in zeven hoofdtukken met video, performance en lezing over het wezen van het beeldscherm.

Universitair docent Gabi Schaap zal de avond afsluiten met speculaties en een dialoog met het publiek, over wat de toekomst gaat brengen met betrekking tot The extended mind.

 

Monique Hendriksen

Monique Hendriksen (1982, NL) is econome en kunstenares. Haar videos en performances doen een propositie naar macht in de huidige sociale en economische context. Ze adresseert de beperkende werking die de economische realiteit op ons voorstellingsvermogen heeft; niet vanwege de manier waarop marketing werkt, maar door de illusie van transparantie die ons bewustzijn heeft gevormd.

www.moniquehenderiksen.nl


Jan Adriaans

Jan Adriaans (1972, NL) is beeldend kunstenaar die video, geluid, fotografie en performance verbindt met neuro-filosofische ideeën over het Zelf, het individu en de groep. Complexe machtsrelaties worden onderzocht om nieuwe narratieven te ontwikkelen met een realistischer mensbeeld, waarbij de grenzen met zowel het dierenrijk als met technologie vervagen.

https://www.janadriaans.com/

 

Gabi Schaap

Gabi Schaap is assistent professor aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zijn onderzoeksgebied is De Digitale Geest: wat zijn de consequenties van de almaar groeiende aanwezigheid en afhankelijkheid van digitale en mobiele technologieën in ons dagelijks leven? Zijn we dankzij technologie onze capaciteiten voor concentratie, zelf controle en diep en creatief denken aan het vergroten of aan het verslechteren? Wat betekent dit voor onze geïnformeerdheid, gevoel van welzijn en autonomie in de nabije en verre toekomst?

http://www.ru.nl/personen/schaap-g/

 

More