voorkant-salmon1In My name is Salmon (why am I whispering?) wordt op eigenzinnige wijze de digitale cultuur rondom het fenomeen ASMR benaderd. Autonomous Sensory Meridian Response is een verschijnsel waarbij mensen door audiovisuele prikkels een tinteling in hun achterhoofd voelen, die zich vervolgens verspreid over rug en armen en zelfs gepaard kan gaan met het zien van lichtflitsen. Deze prikkels variëren van fluisterende stemmen, knisperende of tikkende geluidjes tot het bekijken van iemand die secuur en aandachtig een maaltijd bereid, een cadeau uitpakt of haren kamt.

Op YouTube bestaat een hele cultuur rondom ASMR, waarin mensen in zelfgemaakte video’s de meest uiteenlopende en bizarre scenario’s uitvoeren. Als Gentle Whisper en Heather Feather tekenen ze al fluisterend doedels, boeken ze een ruimtereis of geven ze een virtuele make-up behandeling. Het doel is om de kijker te kalmeren, of zich te laten verliezen in zogenoemde ‘brain
orgasms’, maar voor de nuchtere kijker kan het poezelige aspect juist op de zenuwen werken.
Extrapool onderzoekt hoe we via het digitale scherm zo’n gevoel van veiligheid en aandacht kunnen oproepen. En tegelijkertijd de vraag te stellen: hoe kunnen we appelleren aan een veilige ‘bubble’, als die zich geheel onttrekt aan de fysieke werkelijkheid? In My name is Salmon spelen kunstenaars en performers in op dit concept van expliciete sensatie-overdracht via het scherm. Fysieke sensaties worden gecombineerd met technologie. Dit kan vergezeld van een nodige dosis absurdisme en humor.

met:

Claire Tolan (UK/Berlin)
lezing en performance

clairetolan1

Claire Tolan is een kunstenaar en programmeur die zich richt op het verkennen van de interactie tussen mens en computer, online communities en informatiestructuren. Tolan studeerde Computer Interactie aan de Universiteit van Michigan. In 2013 verhuisde ze naar Berlijn om als webontwikkelaar te werken met de Tactical Technology Collective, een organisatie die politieke activisten helpt strategieën te ontwikkelen voor datamanipulatie en management. In 2015 werkte ze samen met Holly Herndon aan de track ‘Lonely at the top’ voor diens album Platform.

https://www.youtube.com/watch?v=B0J9ZvSVh0w
https://asmruniversity.com/2015/12/19/claire-tolan-asmr-artist/

Ingrid Eel (CN)
twee performances: ‘On Legibility’ en ‘Loss, Dust, Noise’

ingridlee1

Ingrid Eel is een kunstenaar, componist en performer uit Hong Kong. Haar werk bestaat uit opnames, installaties, performances en objecten over thema’s als identiteit, hybriditeit, uitwissen en de lichamelijkheid van geluid. Momenteel woont Eel in Den Haag waar ze BARTALK organiseert, een lezingenreeks over alternatieve geschiedenissen en ‘weird science’. Tijdens My name is Salmon zal ze twee korte lezingen  geven over identiteitspolitiek in de ontwikkeling en het gebruik van biometrische technologie.

www.ingrideel.com

Liza Wolters (NL)
performance: ‘When internet speaks to me and I feel spoken to’

lizawolters2

Liza Wolters is kunstenaar, woonachtig in Rotterdam. Vanavond presenteert ze een performance gebaseerd op haar verzameling ‘When internet speaks to me and I feel spoken to’: bij elkaar gebrachte spamberichten waarbij het internet Wolters persoonlijk aan lijkt te spreken. Spam is nooit persoonlijk gericht aan iemand, maar maakt gebruik van zinnen die onderhuids willen kruipen, meer nog dan wanneer je iemand in het echt spreekt. Liza Wolters werkt samen met danseres Andrea Renon, met wie ze speciaal voor deze avond de performance heeft ontwikkelt, in relatie tot een eigen gecomponeerd geluidstuk gebaseerd op het idee van ASMR.

http://www.lizawolters.com/

 

Eelco Brand
film/objecten

eelcobrand2

Eelco Brand componeert beelden op een videoscherm; landschappen die niet werkelijk bestaan, maar akelig realistisch ogen. Met gebruik van 3D-modelling software, een soort virtuele klei, construeert hij laag per laag een landschap, zonder begin of eind. Zijn werk is geëxposeerd in onder andere het Gemeentemuseum in Den Haag, het Stedelijk Museum, Boijmans van Beuningen en de PPOW Gallery in New York.

http://www.eelcobrand.nl/

Ephimeral Rift (USA)
youtube en Facebook filmpjes ASMR community
ephimeralrift2

 Sinds 2011 voert deze huisvader/kunstenaar, wiens identiteit onbekend blijft, een eenmans-YouTubekanaal met de naam ‘Ephemeral Rift’. Op dit kanaal toont hij hilarische ASMR-filmpjes met een overdadige knipoog en filosofische ondertoon. Met zijn filmpjes wil hij mensen gelukkiger maken, als een hedendaagse Willy Wonka.

 https://www.facebook.com/ephemeralrift1/?fref=ts
www.youtube.com/user/EphemeralRift www.youtube.com/watch?v=V_A9sAaNawU

Entree: € 5

More