Vulkaanuitbarsting is onderdeel van een tweedelige serie over performancekunst. Wat kan een artiest in het moment neerzetten? Hoe kan hij de ruimte transformeren met zijn aanwezigheid, het publiek overdonderen, zo niet volledig van de sokken blazen? Vulkaanuitbarsting is het moment waarop alles uit elkaar knalt.

Zowel performers pur sang die zich specialiseren in vlugge, directe acties als muzikanten en geluidskunstenaars die werk maken met een performatieve inslag worden uitgenodigd. De opbouw van de avond is een performancefestival in het klein: er treden meerdere artiesten op die het publiek moeten overdonderen. Het centrale gegeven van Vulkaanuitbarsting is het uitdagen van de kunstenaar om het publiek op indringende wijze te verrassen in een korte actie waarin beeld en geluid samenkomen.

Het Tweede deel, “Horror Vacui”, zal in maart 2017 plaatsvinden.

Deelnemende kunstenaars:

Sara Zaltash (UK)
Zaltash beschouwt haar Brits-Iraanse achtergrond als beginpunt voor de verschillende levens die ze leidt. Ze maakt gewaagd werk dat haar groeiende betrokkenheid bij politieke, filosofische en spirituele werelden onderstreept. Een centraal punt in haar werk is de behoefte om alles in twijfel te trekken, haarzelf incluis. Aan de hand van live performances, geluid en zang (onder)zoekt Zaltash grenzen, pioniers en revoluties.
http://sarazaltash.com/

Gwendoline Robin (BE)
werkt als een multidisciplinaire artiest in Brussel. Oorspronkelijk werkte Robin met objecten in de ruimte, spelend met volume en licht. De laatste jaren verruimde Robin het spectrum van haar performances door samen te werken met de muzikant Garrett List, choreografen Marian Del Valle, Boris Chamatz, Pierre Droulers en discursief wetenschappelijk performer Alexandre Wajnberg. Robin stond op internationale performancefestivals, theater- en dansfestivals. Momenteel geeft ze les aan de Academie voor Schone Kunsten in Doornik en aan het ENSAV La Cambre in Brussel. In Extrapool zal zij haar werk Cratère N°6899 vertonen.
http://www.gwendolinerobin.be/

MGBG (FR/IS)
Is een samenwerking tussen Marie Guilleray en Bjarni Gunnarsson. Het duo opereert in verschillende configuraties: fixed-media elektronische muziek, geïmproviseerde performances en residenties op locatie. Ook werken ze met field recordings en maken ze soundwalks. Momenteel ligt hun focus op gecomponeerde en geïmproviseerde muziek met het doel om de combinatie van live elektronica en stem te onderzoeken.
Marie Guilleray is een Franse componist, vocalist, improvisator en geluidskunstenaar. Haar performancesontstaan binnen de context van geïmproviseerde, experimentele en elektronische muziek. Ze is lid van diverse ensembles zoals het Royal Improvisers Orchestra en het Sonology Electroacoutsic Ensemble. Momenteel doet ze onderzoek aan het Instituut voor Sonologie in Den Haag. Daarnaast is ze curator van de experimentele muziekserie Ephémère bij Studio Loos.
Bjarni Gunnarsson is een IJslandse componist en geluidskunstenaar. Hij bracht diverse releases uit op labels als Vertical Form, Thule en Shipwrec. Zijn werk draait om het proces: geluiden die focussen op interne activiteit en beweging. Ook is hij geïnteresseerd in het onderzoek naar contact tussen op de computer gecomponeerde composities en ruimtes. Zo presenteerde hij werk in verschillende ruimtes in grote installaties waar het werd afgespeeld door honderden speakers. Gunnarsson studeerde compositie aan het CCMIX Music Center in Parijs en behaalde recentelijk zijn master aan het Instituut voor Sonologie in Den Haag.
http://mgbg.net/

Entree: 5 euro

More