Veelal geïnspireerd door het geluid van de post-punk en het verschijnen van de eerste betaalbare synthesizers ontstond er begin jaren tachtig een golf van eigenzinnige en vaak elektronische experimentele popmuziek in Nederland. Vanavond spelen twee Nederlandse new wave cultbands van het eerste uur bij Extrapool.

Mekanik Kommando
Mekanik Kommando is één van de opvallende groepen uit de Ultra-beweging die begin jaren ‘80 het Nederlandse muzieklandschap op zijn kop zette. De band was een vitaal onderdeel van de scene uit die tijd en werd gedreven door de muzikale visie van Peter van Vliet en Laszlo Panyigay. Recentelijk is de draad weer opgepakt door de oorspronkelijke bezetting en spelen ze een select aantal shows. Hun eerste LP, It Would Be Quiet In The Woods If Only A Few Birds Sing, is begin april dit jaar opnieuw uitgebracht door Tonefloat en wordt beschouwd als één van de grote cold wave albums uit de post-punk periode op het Europese vasteland.

Mecano Un-Ltd.
Mecano is het muzikale vehikel van post-punk dichter, kunstschilder en producer Dirk Polak, tijdens de new wave van de jaren tachtig al een invloedrijk naam op Nederlandse bodem. Geïnspireerd door Dada en het surrealisme was het dramatische en poëtische geluid van de band in de beginjaren al een welkome afwisseling op het ruwere post-punk geweld van hun tijdgenoten. Mecano deelde het podium met onder andere Echo & the Bunnymen en Minimal Compact. Sinds die tijd is de band een compleet eigen weg blijven bewandelen en staan ze nu na een herdoop tot Mecano Un-Ltd. weer op het podium.

Entree: 5 Euro

More