1471420665_ljerke-bannerMet: Marco Douma, Jan en Romke Kleefstra, Sytze Pruiksma, Alexander Rishaug, Michael Francis Duch, Hilde Marie Holsen, Haraldur Karlsson

Na het succes van de vorige editie is Klanklânskippen terug bij Extrapool met het nieuwe artist-in-residenceprogramma LJERKE. Klanklânskippen is een multidisciplinaire broedplaats en podium voor experiment, met het Friese landschap als inspiratiebron. Ditmaal is er een samenwerking aangegaan met artiesten uit het hoge noorden. LJERKE is dan ook een samenvoeging van ‘leeuwerik’ in het Fries en Noors.

 

De uit Friesland afkomstige muzikanten zijn Sytze Pruiksma, Jan Kleefstra en Romke Kleefstra, aangevuld met beeldend kunstenaar en filmmaker Marco Douma. Ze werken samen met de Noorse geluidskunstenaar, producer en muzikant Alexander Rishaug, bassist Michael Francis Duch, trompettist Hilde Marie Holsen en de IJslandse, maar in Oslo woonachtige videokunstenaar Haraldur Karlsson. Al improviserend worden disciplines bij elkaar en tot een unieke versmelting gebracht. Er wordt gestreefd naar verstilling, versobering en eenvoud – een tegengeluid met intensiteit, bezinning en concentratie.

 

Voor de residentie hebben de Scandinavische artiesten tijd doorgebracht op het Friese platteland. Samen met de Friese groep is er via improvisatie naar een globale presentatie toegewerkt. De teloorgang van het Friese landschap, de desastreuze achteruitgang van de biodiversiteit in het agrarisch landschap en de daarmee gepaard gaande achteruitgang van de culturele diversiteit, vormen de inhoudelijke motivatie voor LJERKE. Zowel de muzikanten als de beeldmakers gaan hierbij de interactie met elkaar aan, waarbij zowel een artistieke als thema-gerelateerde uitwisseling plaatsvindt.

 

http://popfabryk.nl/project/lj

 

Entree: €5

More