Daxophone onlinebeeld

Experimenteel instrumentbouwer en muzikant Yuri Landman is een bekende van Extrapool. Eerder gaf hij al eens een workshop rondom een bijzonder instrument, de “Suprematist String Plate”. Onlangs werd er een collectie instrumenten, die hij speciaal voor Extrapool vervaardigde, gepresenteerd en geïnstalleerd in onze studio. Landman komt terug naar Extrapool met een nieuwe workshop, die bij ons de première zal beleven. Hij waagt zich dit maal aan het eigenaardige instrument de daxofoon.

www.hypercustom.nl

 

De daxophone is een experimenteel muziekinstrument, dat bestaat uit een met een (cello)strijkstok aangestreken stukje hout (de ‘tong’, waarvan vele verschillende varianten kunnen worden gebruikt). Het stukje hout is in wezen een lamellofoon. Met een houten wigje (de ‘dax’) kan de toonhoogte (en klankkleur) worden veranderd. Het smalle houten uiteinde dat aangestreken wordt met de strijkstok is verbonden met een versterkerelement (of piëzo-pickup) dat de houttrilling omzet in een elektrisch signaal.

Het instrument heeft een opmerkelijke klankkleur. Veel van de geluiden hebben een dierlijk of zelfs menselijk karakter. De uitvinding werd gedaan door Hans Reichel in de jaren tachtig. Hij ontwierp een grote serie verschillende vormen voor het vibrerende gedeelte. Elk van deze kronkelige vormen heeft zijn eigen klankkarakter in zowel timbre als toonhoogte en bereik (ambitus). Daar Reichel zelf ook typograaf is, maakte hij ook een letterfont van alle vormen.

 

Meld je nu aan voor de workshop via kunst@extrapool.nl

Er zijn slechts enkele plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

More