Cellulose Congres #4 met De Achtergrond #4

planten-muziek-wandtekeningen

zaterdag 20 april 2019

zaal open: 20.30 uur

start: 21.00 uur

entree: €5

 

Op zaterdag 20 april verbouwt Extrapool haar zaal tot een eendaagse wildernis. In onze plantendome hoor je de muziek van geluidskunstenaars en vertellen wetenschappers en kunstenaars over hun werk. Met Cellulose Congres gaan we te rade bij de plant. Tegelijkertijd vindt de presentatie van ons tekenproject De Achtergrond plaats. We nodigen tekenaars met een sterk signatuur uit om grote wandtekeningen te maken in onze entree en opkamer. De tekeningen zijn geen geïsoleerde afbeeldingen, maar worden deel van Extrapool. Samen met het steeds veranderende stencildrukwerk op onze muren gaan ze een uitwisseling aan met het programma. Deze editie:

 

De Achtergrond#4: met tekenaars Mai van Oers en Timo van Grinsven.Timo zal op deze avond ook een lezing geven waarin hij ingaat op de wereld van zijn teken(s)ingen.

Cellulose Congres#4: met geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere. Botanisch filosoof Norbert Peeters en illustrator (van deze flyer) Mélanie Corre.

 

Stijn Demeulenaere

Cellulose Congres start steeds vanuit de koppeling tussen geluid en planten. Dit keer wordt die link gelegd door geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere. Hij reist de wereld rond op zoek naar geluiden en komt daarbij door bosrijke gebieden waar hij field recordings van maakt. Zo heeft hij mooie opnames (en verhalen!) over de jungle van Gabon. Op deze manier archiveert hij de sonische vingerafdruk van een ecosysteem. Hij zal een live set spelen op basis van zijn uitgave ‘Latitudes’ waarin plantaardig geluid een belangrijke rol speelt.

http://www.stijndemeulenaere.be/

 

Norbert Peeters & Mélanie Corre

Belastingontduiker, libertariër, romanticus, abolitionist en stoïsche kluizenaar: Henry David Thoreau (1817-1862) nam veel gedaantes aan. Nu wordt hij vooral herinnerd als natuurfilosoof en heeft hij een cultstatus als schrijver van het fameuze boek Walden.

In zijn schrijven werpt Thoreau zich op als woordvoerder van de natuur: ‘I wish to speak a word for Nature’. Aan de hand van deze schrijver vertelt botanisch filosoof Norbert Peeters over de gespannen relatie die de mens heeft met de wildernis op aarde.

 

Peeters geeft zijn lezing omringd door planten, in een zaal met bont gekleurd behang op de muren en met twee nieuwe wandtekeningen als achtergrond. Illustrator en beeldhouwer Mélanie Corre zal live meetekenen en zo zijn verhaal in de context van Extrapool plaatsen. Ook haar inspiratie komt uit de buitenruimte. Ze dwaalt door landschappen en stuit op elementen die ze tot hoofdpersoon wil maken van haar werk. De letterlijke verplaatsing van materie in het landschap resoneert in Thoreau’s wandelingen en de lezing die Peeters geeft over zijn werk.

 

http://botanischefilosofie.nl/botanische-filosofie/

http://www.melaniecorre.com/

 

De Achtergrond #4

 

Met De Achtergrond speelt Extrapool in op de huidige opleving in de belangstelling voor de tekenkunst als kunstvorm. We nodigen tekenaars met een sterk signatuur uit om grote wandtekeningen te maken in onze entree en opkamer. De tekeningen zijn geen geïsoleerde afbeeldingen, maar worden deel van Extrapool. Samen met het steeds veranderende stencildrukwerk op onze muren gaan ze een uitwisseling aan met het programma.

De tekeningen krijgen live een nieuwe dimensie. Soms nemen ze de ruimte over, op andere momenten gaan de tekeningen op in de achtergrond van een performance of worden ze onderdeel van het werk dat op dat moment gepresenteerd wordt. De betekende wanden zijn drie maanden zichtbaar voor het publiek. Daarna nodigen we nieuwe kunstenaars uit om over het werk van hun voorgangers heen te tekenen.

De Achtergrond kan bezocht worden tijdens ons lopende programma, kijk hiervoor op www.extrapool.nl Of op afspraak via Danielle Lemaire kunst@extrapool.nl

 

www.extrapool.nl/de-achtergrond

 

Nieuwe wandtekeningen van:

Mai van Oers

 

De eigenzinnige tekeningen van Mai van Oers zijn landschappelijk van aard, maar laten zich verder moeilijk duiden. Haar werk loopt uiteen van uiterst klein tot monumentaal. De beheersing van materiaal, kleur en vorm is vaak ontroerend. Hoewel haar werk figuratief is, kan nauwelijks worden beschreven wat ze tekent. Het zijn dan ook geen afbeeldingen, maar zelfstandige werelden. http://www.maivanoers.nl/Default.aspx?item=murals

 

Lees of luister meer over Mai van Oers

 

http://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/mai-van-oers-kunst-lang

http://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/mai-van-oers-de-volkskrant

 

Timo van Grinsven

 

Timo van Grinsven maakt sculpturen, tekeningen en schilderijen die hij samenbrengt in installaties waarin de werken naar elkaar verwijzen. De logica die hieraan ten grondslag ligt gaat over het opzoeken van de grens van het onbestaande, die is gesitueerd tussen beeld en taal in. Gevestigde aannames worden bevraagd, plezier wordt serieus genomen en theorieën worden persoonlijk binnen een onderzoek naar tekens.

http://www.timovangrinsven.nl/

Zelf omschreef hij zijn denkproces als het lezen van een boek middenin een storm: Dansende bladzijdes, kleine gedeeltes worden gelezen en verschillende fragmenten vormen samen een nieuw verhaal.

 

Lees meer over Timo van Grinsven:

https://www.metropolism.com/nl/features/29615_studio_estafette_11_timo_van_grinsven

https://www.mondriaanfonds.nl/pcprofiel/timo-van-grinsven/

More