cellulose congres 3Cellulose Congres #3

zaterdag 12 januari 2019

zaal open: 20.30 uur

start: 21.00 uur

entree: €5

 

Op zaterdag 12 januari verbouwt Extrapool haar zaal tot een eendaagse wildernis. Baan je een weg door het oerwoud en vind muziek op een open plek in een bijzonder vormgegeven plantendome.

Voor Cellulose Congres gaan we te rade bij de plant. Sommige kunstenaars en muzikanten gebruiken ze om muziek te produceren: sensoren zetten signalen om in voltages, trillingen en geluid. Voor anderen is de plant een muze die hen inspireert, of een bron aan wetenschappelijke kennis. Met deze editie beeldend werk en performances van Rosalie Wammes en Chris Rainier.

 

Rosalie Wammes

In haar doorlopende project The Landscape Project onderzoekt de Rotterdamse kunstenaar en muzikant Rosalie Wammes de relatie tussen ruimte, kunstwerk en publiek. Een van de fascinaties die uit dit koepelproject naar voren kwam, is die voor de plantenwereld. Ze stortte zich op een studie Ikebana, de Japanse bloemschikkunst, en begon planten te verwerken in haar muziekperformances.

 

Chris Rainier (UK/AU) speelt John Cage’s ‘Child of Tree’

In 1975, op tour in Arizona, houdt danser Charles Moulton een gedroogde cactus aan het oor van Cage en plukt aan de stekels.  Zo ontstaat bij de beroemde avant-gardecomponist het idee om de cactus als instrument in zijn composities te gebruiken. Voor Child of Tree schetst hij de voorwaarden voor een instrumentarium dat enkel uit plantaardig materiaal bestaat en geeft daarbinnen vrij spel aan de uitvoerend muzikant. Multi-instrumentalist Chris Rainier neemt vanavond de handschoen op.

 

More