14:00 – 18:00
entree: gratis

Expositie en presentatie van Riso A2 publicaties, installaties en art prints; A2 < 3D, The Book of the Future, ExtraPlaats en KwartZwart.

Zaterdag 30 april viert Knust/Extrapool haar 1-jarige jubileum met de Riso A2 machine! Het afgelopen jaar heeft Knust/Extrapool gewerkt aan een reeks uitzonderlijke projecten in het kader van de Riso A2. Publicaties en uitgaven als A2 < 3D, The Book of The Future, ExtraPlaats en KwartZwart zullen gepresenteerd worden in expositievorm met live performance en lezingen ieder uur.

Met werk van; Paul Gangloff, Matthias Kreutzer & Jens Schildt, Nous Vous, Letterproeftuin, Job Wouters, Johann Kauth, Zeloot, Koen Taselaar, Lola Bezemer, Catalogtree, Marten Hendriks, Koen Delaere, Ide Andre, Peter Jordaan en nog vele anderen.

A2 < 3D


Afgelopen december heeft het kleurrijke ontwerper- en illustrator collectief Nous Vous uit London deelgenomen aan het A2 < 3D project. Hierbij verbleven ze in een korte residency van zes dagen bij Extrapool en hebben zij onderzocht hoe ze vanuit ter plekke nieuw gemaakte Riso A2 prints een ruimtelijke installatie konden maken. Het Nederlandse ontwerperscollectief Letterproeftuin nam in januari deel aan de tweede editie van dit project. Als eindproduct zijn er uit beide edities een reeks Art Prints gemaakt, die in beperkte oplage zijn gedrukt en gesigneerd.

The Book of The Future


Paul Gangloff (Written Records) en Matthias Kreutzer & Jens Schildt (Our Polite Society) zijn als curatoren van het project The Book of the Future het afgelopen jaar de archieven van Knust ingedoken. Hierbij is in vier verschillende momentopnamen onderzoek gedaan naar de historische en toekomstige ontwikkelingen in het kader van ‘het boek’. Voor ieder van deze vier katernen zijn verschillende schrijvers en ontwerpers uitgenodigd deel te nemen aan de eindvorm; Delphine Bedel, Kirill Blagodatskikh & Anya Naumova (Ostengruppe), Will Holder en Tim Voss.

ExtraPlaats


Extraplaats is een samenwerking tussen Knust en Plaatsmaken in Arnhem. Het afgelopen jaar hebben zij samengewerkt aan een bijzondere publicatie, waarbij gekeken is naar de combinatie van Knust’s specialisatie in de stencildruk techniek en die van Plaatsmaken in de zeefdruk techniek. De uitgave is op groot formaat, A2, gedrukt en omvat het werk van; Job Wouters, Johann Kauth, Zeloot, Koen Taselaar, Lola Bezemer, Catalogtree, Marten Hendriks, Koen Delaere, Ide Andre en Peter Jordaan.

KwartZwart


Sinds 1984 is Knust gespecialiseerd in de stencildruk techniek, ook wel beter bekend als Risograph printing en mimeograph printing. Op regelmatige basis vinden er workshops, demonstraties en presentaties plaats. KwartZwart is de navolger van Knust’s eerdere zelfuitgebrachte magazines als AfGrijs en Halfwit. In KwartZwart word gekeken naar de mogelijkheden en grenzen van de druktechniek op de nieuwe A2 machine op gebied van: inktverdeling, rasters, gradients, papier, duotoon, full colour, lagen, grayscale, trap, enz.

More