Patchy&Sketchy
08-03-2019
door Daphne
Van 7 t/m 31 maart is Apprentice Master#4 in TAC Eindhoven te zien. Een lichte, kleurrijke en vrolijke tentoonstelling. Met werk van: Rob Smulders, Marina Heuvelman, kunstenaarsduo Flexboj en L.A..De voor de gelegenheid tot master benoemde Jan Dirk de Wilde (KNUST press) opende de expositie.

“Kunstpodium T, organisator van het apprentice master project vroeg KNUST press als collectief om master te zijn van een groepje net afgestudeerde kunstenaars. KNUST is als drukkerij en uitgever onderdeel van kunstplek Extrapool en bestaat uit vier mensen. In onze gesprekken werd al snel duidelijk dat het een beetje gek zou zijn om met zijn vieren mentor te zijn.
Toen ben ik naar voren geschoven om de rol van master op me te nemen. Ik ben een drukker, ik maak sinds de jaren tachtig stencildrukpublicaties. De afgelopen tien jaar is deze techniek steeds populairder geworden. Inmiddels heeft iedere kunstacademie een RISO-machine waarop je kan stencilen. Sterker nog, laatst vertelde één van onze Amerikaanse collega’s dat ze in Amsterdam in een koffiebar een RISO-workshop gevolgd heeft. In een koffiebar.
Ik wilde mijn expertise in deze techniek en in het boekjes maken, delen met de apprentices. Maar Kunstpodium T was wederom duidelijk. Het ging niet om het maken van een publicatie maar om een expositie. Die vraag had ik al eerder gehad. In de beginjaren gebruikten we misprints om de muren van tentoonstellingsruimtes te behangen. Maar naar mate we beter werden in het stencilen, droogte deze stroom aan papier een beetje op. Toen ben ik zelf behang gaan ontwerpen.
Voor deze expositie zijn we vertrokken vanuit wat mij, KNUST en de jonge kunstenaars verbindt. Het is Patchy&Sketchy. Kleurrijk, licht, vrolijk, vol patronen. Dat zie je terug in de tentoonstelling. En in de publicatie, omdat we het toch niet konden laten om een boekje te maken.”

De publicatie is verkrijgbaar in onze webshop.

More

Freshly Pressed
A2 art prints Super Terrain
Exhibition Performance
13 Jan '19
13:00
EXPO Cellulose Congres + De Achtergrond
Rosalie Wammes + Bart Lodewijks + Katrina Brown