Concert, Exhibition, Performance: Cellulose Congres
17 Nov '18
Concert, Exhibition, Performance
Op zaterdag 17 november verbouwt Extrapool haar zaal tot een eendaagse wildernis. Baan je een weg door het oerwoud en vind een open plek in een bijzonder vormgegeven plantendome. Hier hoor je de muziek en organische geluiden van geluidskunstenaars en plant-aficionado’s. In deze overvloed aan groen presenteert Extrapool muzikanten, wetenschappers en kunstenaars.
Locatie
Extrapool, Tweede Walstraat 5, 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20:30
Start:
21:00
Entree:
€ 5,00

Er is een omslag gaande in de manier waarop we over wetenschap nadenken. Actuele ontwikkelingen in de klimaatcrisis vragen om een nieuwe kijk. En er zijn fenomenen die vanuit wetenschappelijk paradigma’s lastig te verklaren zijn. Verandering is op handen! Met Cellulose Congres gaan we te rade bij de plant. Sommige kunstenaars en muzikanten gebruiken planten om muziek te produceren: sensoren zetten bijvoorbeeld signalen om in voltages, trillingen en geluid. Voor anderen is de plant een muze die hen inspireert, of een bron aan wetenschappelijke kennis. Er ontstaat een uitwisseling tussen organisch en digitaal geluid, tussen de fysieke aanwezigheid van planten en de interpretaties van geluidskunstenaars.

Alexandra Duvekot
Alexandra Duvekot liet in de eerste editie van Cellulose Congres haar genegenheid voor planten al gelden in een liefdesbrief aan haar huisplant Penelope. Ditmaal speelt ze muziek voor al het aanwezige groen tijdens het Cellulose Congres Concours. Welke plant de rol van solist gaat vertolken staat nog open. Misschien wordt het wel jouw geliefde kamerplant! Stuur een bericht naar Extrapool, schrijf je gewas in en bezoek samen het evenement. Duvekot speelt in de band Blue Crime, deed onderzoek bij STEIM en trad met haar planten op bij Le Guess Who.
Dr. Kasper van Gelderen
Dr. Kasper van Gelderen is na zijn studie celbiologie aan de Wageningen Universiteit gepromoveerd op onderzoek naar de manier waarop het transport van plantenhormonen de groei en ontwikkeling van planten beïnvloedt. Tijdens het Cellulose Congres komt hij spreken over hoe planten elkaar kunnen waarnemen. "Ver rood licht" speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens zijn lezing zal Mélanie Corre, de ontwerper van de posters voor het Cellulose Congres, live visuals komen verzorgen!