biënnale: Gelderland Biënnale x Extrapool (cancelled)
19 Nov'22
biënnale
Locatie
extrapool
Zaal open:
13:00
Start:
13:00
Entree:
gratis

Activating the Archive is een programma en tentoonstelling dat de eerste resultaten uit SMET’s doorlopende onderzoek What About the Real Audience? ontsluit en activeert. Een van de voornaamste interesses in het onderzoek gaat uit naar groepen en individuen die aan de rand van het publieke domein opereren, en deze daarmee oprekken.

 

De creatieve resultaten en processen van het onderzoek zijn samengebracht in een visueel archief. Op 19 november trappen we om 13:00 uur het eerste grote onderdeel van de Biënnale Gelderland 22-23 af in Extrapool, met een vol programma met workshops, radio-uitzendingen, muziek, performances en speeches. We activeren het archief en nodigen daarbij iedereen uit!

Op uitnodiging van P1 onderzocht SMET de wederopbouwgeschiedenissen van Nijmegen. Over de loop van zes maanden doken zij de boeken en archieven in en gingen de straat op met het doel (verborgen) geschiedenissen te herontdekken, zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden.

 

SMET definieert het archief als volgt:
“Niet strevend naar volledigheid maar naar speculatie, niet om de geschiedenis vast te leggen, maar om die te bevragen, niet om een overzicht te geven, maar om ontmoetingen te faciliteren.”

 

Zo treffen we in het archief de invloedrijke gebeurtenis van de Winteruniversiteit Vrouwenstudies in 1983 aan, die plaats vond aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en een katalysator vormde voor Zwarte vrouwen activisme; zien we hoe de kraakbeweging heeft bijgedragen aan het (nog altijd) voortbestaan van een rijk (cultureel) netwerk in Nijmegen, in tegenstelling tot het narratief dat zich, oppervlakkig, vooral richt op de Pierson-rellen; of hoe radiogolven werden ingezet om actie te mobiliseren door onder andere Radio Rataplan.

Als resultaat van het onderzoek ontwikkelde SMET 18 publicaties – sommigen nieuwe producties, anderen facsimile – die begrepen kunnen worden als DIY tools die opnieuw houvast geven aan actie en zelforganisatie. Het onderzoek functioneert tevens als basis voor de kunstenaars die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Biënnale Gelderland 22-23 voor het ontwikkelen van nieuw werk.

 

SMET nodigde voor Activitating the Archive hedendaagse kunstenaars uit die graag op het randje werken van het publieke domein en diens grenzen verkennen, zoals Anan Striker, Ioanna Mitza, Niels Matitawaer, Martinus Papilaja, naast vele anderen. Het publieksprogramma vormt de bron voor een groeiende tentoonstelling, die nog tot 18 december te bezoeken is.

 

meer informatie op www.p1projects.org/gelderland-biennale-22-23/

More

riso cafe
8 Dec '22
14:00
Riso Cafe special @ Plaatsmaken (VOL)
Knust