Online event: Extrapool Weekend April Digital Edition #1
24 apr '20
Online event
Locatie
Extrapool website
Zaal open:
-
Start:
-
Entree:
Gratis

Ieder laatste weekend van de maand is het Extrapool Weekend. Sound, art en print komen dan op onverwachte manieren samen in de uitgesproken context van ons pand aan de Tweede Walstraat in Nijmegen. In april presenteren we ons programma wederom online met: de Heen- en Weerwolf (Ingrid Oostendorp), de Achtergrond (Jim Pluk, Aura Bautista en Alice Schiavone) en een bijdrage van Greg Malcolm.

Online locatie wordt vrijdag de 24ste van april bekend gemaakt.

 

Mechtadel, Mechtadel – Ingrid Oostendorp

In de programmareeks de Heen- en Weerwolf reizen we heen en weer in de tijd. De weerwolf is een kunstenaar die pendelt tussen heden en verleden en zich vanuit een persoonlijke belangstelling verdiept in een klein stukje geschiedenis. In deze eerste editie: Moskou, 1984.

Het is 1984 als Ingrid Oostendorp naar Moskou vertrekt om te studeren aan het Surikov Kunst Instituut. In het jaar dat ze daar verblijft kan ze maar lastig vat krijgen op haar omgeving. Niet alleen de Sovjet Unie blijkt een geoliede propagandamachine, ook de beeldvorming in het Westen is sterk gekleurd door de Koude Oorlog. Oostendorp verwachtte een geïsoleerde stad achter het IJzeren Gordijn, maar kwam terecht in een internationaal milieu, met studenten uit andere communistische landen, van Mexico en Costa Rica tot Ethiopië, Eritrea en Vietnam.

Bij Knust/ Extrapool maakt ze de publicatie Mechtadel, Mechtadel. Een sprookje over haar eerste jaar in Moskou.

 

Voor De Achtergrond nodigt Extrapool tekenaars met een sterk signatuur uit om grote wandtekeningen te maken op onze muren. Met deze editie tekeningen van Jim Pluk en Alice Schiavone.
www.extrapool.nl/de-achtergrond

Cosmic Canao – Jim Pluk en Aura Bautista (CO)

De Colombiaanse kunstenaars Jim Pluk and Aura Bautista zouden in april een residency doen voor ‘de Achtergrond’, afgesloten met een presentatie in de vorm van een live interventie. Vanwege het reisverbod hebben  ze in plaats hiervan vanuit hun quarantaine in Colombia de performance Cosmic Canao uitgevoerd, in de vorm van een film van 18 minuten. Daarin is het proces te zien van een live gemaakte wandtekening op de wand van een huis, gebaseerd op eeuwenoude rotstekeningen van stammen uit het Amazonegebied. Danser Aura Bautista begeleidt dit met een dans, geïnspireerd op bewegingen uit de cultuur. De soundtrack hebben zij zelf gemaakt op basis van natuurlijke geluiden ontstaan tijdens het werkproces.

 

Home is You – Alice Schiavone (IT/NL)

Alice Schiavone (Napels, 1987) woont en werkt in Nederland. Ze maakt tekeningen, prints, kunstboeken en zines, met als rode draad een steeds terugkerend karakter, een alter ego, die in een eigen wereld leeft. Alice studeerde Graphic Design in Turijn en grafiek in Napels. Momenteel werkt ze als adviseur bij Beeldenstorm/Daglicht en bij het print- en publishing lab van de Van Eyck Academie. Zij zou in april een wandtekening maken gebaseerd op haar jeugd in Italië.

Alice zal alsnog een werk komen maken in Extrapool, hopelijk deze zomer, in de STEE. Voor ‘Extrapool Weekend Digital Edition #1’ maakte ze de speciale korte film ‘Home is You’ met muziek van Vincent Bijleveld.

 

Greg Malcolm (Christchurch, NZ) is een éénmansorkest: Hij bespeelt drie gitaren tegelijkertijd en laat handen en voeten meespelen met bellen, veren, gongs en elastiekjes.

Zijn muziek is gebaseerd op een rijke melodische wereld, geïnspireerd door volksmuziek en jazz. Hypnotisch en drony klinkt zijn ‘Homesick For Nowhere’. “Some Other Time” vormt een CD/DVD met bijzondere close-up’s van zijn live-composities. “Sounds are directly related to movements almost like involuntary dance. It is not so much music for moving as moving for music” (Wire, Edwin P).

 

More