Voor deze editie van de reeks Collectief Geheugen nodigden wij het kunstenaarscollectief SALVO uit, bestaande uit Anne Geene, Sander Uitdehaag, Arjan de Nooy en Vincent van Baar. Met een gastbijdrage van Vibeke Mascini.

 

/Salvo makes and shakes Photography///
Salvo maakt reizen door het fotografische landschap en neemt haar lezers en kijkers mee op die trips. Dat gebeurt in de vorm van een (onregelmatig verschijnend) periodiek. Elk nummer heeft een thema en varieert in oplage en vorm; van een pocket tot een groot formaat album. Eerder verschenen nummers behandelden thema’s als de fotograaf als jager (‘Van deze foto ga je dood’) of ‘The Sneezing Man’, een visueel proefschrift dat onderzoekt of je beter stil kan staan of bewegen tijdens het maken van een foto.

Vanmiddag presenteert Salvo hun tiende periodiek, ‘To the point’. Onderwerp is het kleinste deeltje: de rijstkorrel in de paella, de baksteen van het gebouw, het puntje op de i. Op zoek naar het kleinste deel, worden we draaierig van de paradox dat ieder kleinste deel altijd weer uit twee helften moet bestaan. Maar wat nu als je een foto van dat kleinste deeltje maakt? Klein in de wereld verschijnt groot aan ons oog. Een foto verdeelt een quark in miljoenen pixels. Niet ontmoedigd door deze zelfopgelegde paradox ging Salvo op expeditie langs grote en kleine kleinste deeltjes.

Voor deze editie werkte Salvo samen met Knust Press, de risoprint drukkerij van Extrapool. De risotechniek perst inkt door minieme gaatjes in een mastervel dat is gewikkeld rondom een inktpatroon, zodat het bedrukte papier vol staat met ontelbare informatiepuntjes.

Bij de lancering van de publicatie zal Salvo een expositie met performance-lezingen realiseren en worden live nog wat kleinste elementen aan de publicatie toegevoegd, zoals het maken van een special edition met een luchtbuks. www.salvo-periodiek.nl/

Extrapools Collectief Geheugen is een serie over Fotografie door kunstenaars die zich in hun werk richten op de bovenmatige fascinatie voor fotografie.

Entree: gratis

More