In Muziekles ontleedt een muzikant of geluidskunstenaar zijn werkpraktijk voor het publiek. Door middel van workshops openen artiesten de ‘black box’ van hun werk, die normaliter alleen op het podium te bewonderen is. Muziekles laat je kennismaken met de laatste ontwikkelingen in de wereld van de professionele doe-het-zelvers.Lezing en concert 

Voor de tweede editie van Muziekles nodigt Extrapool een oudgediende uit in de experimentele muziek.  David Grubbs is componist, muzikant, schrijver en hoogleraar. Hij is bekend geworden met groepen als Gastr del Sol, Bastro en Squirrel Bait en zijn talloze samenwerkingsprojecten, zoals met Sonic Youth producer Jim O’Rourke.  Zijn meeste werk kwam uit op het Drag City label.

Grubbs geeft les aan o.a. het muziekconservatorium van CUNY, New York. Als academicus houdt hij zich bezig met de relatie tussen live gespeelde en opgenomen muziek. Had John Cage gelijk in zijn haat jegens plaatopnamen? Wat blijft er overeind van een happening zoals die in de jaren ‘60 plaatsvond, wanneer deze wordt opgenomen? En hoe zouden wij tegenwoordig naar oude live opnames moeten luisteren?

Deze onderwerpen staan centraal in de middaglezing. Grubbs behandelt dit aan de hand van zijn toonaangevend boek Records ruin the landscape.  Aansluitend geeft  Grubbs een elektrisch gitaarconcert.

Masterclass

’s Avonds gaat Grubbs tijdens een speciale masterclass in op archiefbronnen. Wat doe je precies wanneer je een concert opneemt op je smartphone? Met de technologie van tegenwoordig is het steeds makkelijker om audio te verzamelen. Veel websites, musea en instellingen hebben het tot hun missie gemaakt om een archief aan te leggen van muziek en geluiden. Van UbuWeb tot Extrapools eigen Outside Sounds project; het concept van het archief is door de opkomst van online bronnen sterk aan revisie onderhevig. Het resultaat hiervan is tegelijkertijd een doorlopende transformatie van de geschiedenis van avant-garde en experimentele muziek als een manier waarop nieuw werk tot stand wordt gebracht.

Voor de masterclass worden deelnemers uitgenodigd om voorbeelden van hun eigen gearchiveerde geluiden en geluidsprojecten mee te nemen. Grubbs presenteert zijn eigen werk met geluidsarchieven, waaronder zijn meest recente installatie ‘Your Shadow on a Cloud’. Naar Grubbs’ voorbeeld worden deelnemers uitgenodigd hun eigen archief onder te loep te nemen.

Open: 15.00 uur
Start: 15.30 uur
Aanvang workshop: 20.00 uur

Entree: €5

http://www.dragcity.com/artists/david-grubbs

More