Hoe belangrijk muziek is voor de Baltische identiteit bleek toen in de Zingende Revolutie van 1991 verboden volksliederen massaal ten gehore werden gebracht, als een vorm van geweldloos verzet.
Extrapool presenteert vanavond twee mysterieuze avant-pop acts uit de bruisende underground van Letland, die elk met hun eigenzinnige karakter een kleurrijke impressie geven van de unieke geluiden die er in deze noordelijke uithoek van Europa te vinden zijn.

Elizabete Balčus

In haar psychedelische droompop werkt muzikante en actrice Elizabete Balčus met een sterke visuele esthetiek die invloeden kent uit het surrealisme, klassieke kamermuziek, moderne mode en geometrische vormen. Haar nieuwe album “Conarium” kan worden gezien als een lofzang op het onderbewuste. Elektronische beats, free-jazz improv, glitch en onaards stemgeluid komen samen in een theatrale performance waarin Balčus  naast instrumenten als de dwarsfluit en de synthesizer ook groenten en fruit klanken laat genereren. Een groteske show, die even vreemd als meeslepend is.

www.elizabetebalcus.com

Waterflower

Artiest Sabine Moore baseerde de organische podiumpresentatie van haar audiovisuele artpop project Waterflower op 19-eeuwse Art Nouveau illustraties van Beardsley en Mucha. Haar gelaagde composities zijn opgebouwd uit deels gesamplede alledaagse geluiden en deels zware elektronische ritmiek, viool, onheilspellende flarden piano en haar krachtige stem. Op het podium gebruikt ze een levende plant door middel van capacitieve sensoren als synthesizer en controller voor haar visuals. Deze samenkomst van natuur en techniek is tekenend voor Waterflowers beeldtaal, waarin ze ons meeneemt  op een utopische reis door een wereld buiten onze tijdlijn.

www.waterflower.lv

Entree: €5

More