TERUGBLIK: Interview Ilse van Bleshyou
20 AUG'19
door Larisa Cichy
Op vrijdag 4 oktober vindt Cellulose Congres #5 plaats, met ditmaal bijdragen van Theodora Kotsi-Felici en John Also Bennett. In de aanloop naar de editie #4 van Cellulose Congres in april, interviewde Larisa Cichy Extrapools achterbuurvouw Ilse van Asten. Sinds de eerste editie van Cellulose Congres in 2018 is Bleshyou’s Ilse van Asten al betrokken en zorgt zij voor de eendaagse plantendome in Extrapool. Waar Extrapool zorgt voor de muzikale en inhoudelijke invulling, zorgt Bleshyou voor de continue groene waas in de zaal.

Lees hieronder het gesprek van Larisa met Herman en Ilse terug.

Als ik vraag naar de samenwerking moeten zowel programmeur Herman van den Muijsenberg als Ilse van Asten even diep nadenken. Hoe ging het ook alweer? Inmiddels loopt het Cellulose Congres al een jaar en zal in april de volgende editie plaatsvinden. Uiteindelijk zullen het zes edities worden, vertelt Herman. In de vorige edities zorgden de planten van Bleshyou voor een wezenlijke bijdrage aan de performances binnen het Cellulose Congres. Zo maakte kunstenaar Alexandra Duvetkot gebruik van de ‘Anthurium Jungle Bush’, door sensoren op de bladeren te plakken. Daarmee gaf ze de plant een stem en vormden ze samen een muzikaal duo op het podium. Dat Ilse een bijzondere collectie heeft in de van Broeckhuysenstraat in hartje Nijmegen, moge duidelijk zijn. Deze nieuwe en tweedehands planten hebben allemaal een eigen karakter en levensverhaal. Precies die eigenheid van een soort, en zelfs de individuele plant, willen Herman en Extrapool met het Cellulose Congres benadrukken. Onze sierplanten worden als vanzelfsprekend gezien, maar zijn eigenlijk zo autonoom dat ze zelfs muziek kunnen maken.

Aanstaande zaterdag zal de vierde editie van Cellulose Congres plaatsvinden. Herman: het thema is dit keer meer gericht op de wildernis. Geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere heeft bijvoorbeeld field recordings gemaakt in onherbergzame gebieden zoals de jungle van Gabon. Op deze manier archiveert hij de sonische vingerafdruk van een ecosysteem. Botanisch filosoof Norbert Peeters zal een lezing geven over de mens in verhouding tot de wildernis en illustrator Melanie Corre, van de Cellulose flyerreeks, zal hierbij live tekeningen maken. Alles in en rondom de planten van Bleshyou.

Nadat Herman en Ilse de voorbereidingen hebben doorgesproken, dwaalt het gesprek via zijwegen door naar andere gezamenlijke projecten. Zo zijn ze bezig met een ‘kaartje’ over de bijzondere plekken in ‘hun’ Nijmegen, dat uiteindelijk gedrukt zal gaan worden bij Knust, de drukkerij van Extrapool. Zo gaat dat dus.. besluit Herman. Organisch ontstaan er nieuwe (groene) en wilde ideeën. Gouden combi vinden wij.

Meer weten over Bleshyou? www.bleshyou.nl

More

Exhibition + Performance
4 OKT'19
21:00
Cellulose Congres #5
Theodora Kotsi-Felici + John Also Bennett.
After
Cellulose Congres #2
Exhibition
1 SEP'19
11:00
Knust in Van Abbe Museum
Knust