A Town Called Lonesome #4: Jandek
29-mei-20
door Danielle Lemaire
Jandek is een geheimzinnige muzikant, een fenomeen; hij is een wereld op zichzelf.

Over Jandek is veel gezegd en geschreven, er zijn films over hem gemaakt, er zijn ontmoetingen met hem geweest. Maar in alle verhalen en publieke gebeurtenissen rond Jandek is zijn geheimzinnigheid onaangetast gebleven.
Extrapool geeft een nieuw perspectief op Jandek’s universum. Hiervoor hebben we artiesten gevraagd die dicht bij Jandek en zijn werk staan. In dit programma ontvouwt zich een gesprek tussen de kunstenaars.

Jan Van Den Dobbelsteen is al heel lang fan van Jandek vanwege diens onconventionele houding en het gegeven dat hij geen concessies doet.

Phil Milstein, één van de ontdekkers van Jandek, heeft begin jaren tachtig al door wat het mysterie van Jandek betekent voor muziek en kunst. In dit interview spreken we Milstein over hoe Jandek bekend werd en over zijn persoonlijke correspondentie met de muzikant.

‘Foto archief’
Aantekeningen en brieven van Jandek aan Milstein, begin jaren tachtig.

Dico Kruijsse kwam bijna per ongeluk in een one-night begeleidingsband van Jandek; hij had nog nooit van Jandek gehoord maar ziet nu parallellen met zijn eigen werk.

Lars Leeuw gaat muzikaal en performatief in op de ‘3B’s’ in het werk van Jandek; zijn ‘liedjes’ zijn ooit door een muzikant in drie categorieën onderverdeeld: Blues, Ballad & Brutal’.

Extrapool’s programmeur Danielle is er nog steeds vol van hoe ze tien jaar geleden een avondje aan de bar doorbracht met Jandek in een club in Tilburg en hem een knuffel gaf voordat hij verdween in de nacht.

Tot slot: Jandek zelf, die als Jandek, of als Corwood Industries, een film laat zien waarin hij met zijn naaste partner Sheila Smith belangrijke levensvragen bespreekt.

https://youtu.be/jyVYT1FaYXg

Deze film is alleen te zien tijdens het Extrapool Weekend van 29 t/m 31 mei.

More

After
Sharing Space with Nick Drake + Ko Zine
Online event
24 apr '20
-
Extrapool Weekend April Digital Edition #1
Ingrid Oostendorp, Alice Schiavone, Jim Pluk & Aura Bautista, Greg Malcolm
Film
3 NOV'19
15:00
Filmvertoning KNUST, The Riso Print Revolution
Knust