performance: Ubb Hill Festival: Oscar Peters plays Breath + [Wietse Voermans]
29 May '22
performance
Locatie
De Refter
Zaal open:
13:00
Start:
13:30
Entree:
tickets via www.ubhill.nl

Op zondag 29e mei vindt de eerste editie van het Cultuur-festival UbbHill plaats. Concerten en exposities op meer dat tien bijzondere locaties langs de stuwwal bij Beek-Ubbergen vlakbij Nijmegen. Extrapool figureert als een van curatoren, wij presenteren met veel enthousiasme de performance Breath van geluidskunstenaar Oscar Peters. Voor meer informatie over locatie, tickets en tijdschema’s kunt u terecht op de website van Ubbhill.

 

Breath is een compositie voor een zes orgels en live-electronica, uitgevoerd door geluidskunstenaar Oscar Peters. Deze orgels vormen — samen met de akoestische kwaliteiten van de Kunstkapel — een compositie waarin klank en ruimte samen komen. Samen met saxofonist Wietse Voermans zal Peters’ het dialoog tussen beide blaasinstrumenten aangaan, welke tot spannende, onverwachte klanken zal leiden en de luisteraar meenemen in het spel.

 

In Breath wordt Peters’ diepgewortelde fascinatie voor het pijporgel omgezet in een zestal zelf- ontworpen orgels die hem in staat stellen het sonische karakter van de orgelpijpen verder te onderzoeken dan het traditionele orgel hem dat toe laat. Met dit project zoekt Peters’ naar een nieuwe muzikale context voor het pijporgel, door het klankmateriaal in een ander kader te onderzoeken — te experimenteren met electronica — en compositie strategieën uit bijvoorbeeld elektronische muziek, te koppelen aan de eeuwenoude traditie van het pijporgel.

 

Bio

Oscar Peters is een geluidskunstenaar en componist, gevestigd in Den Haag, waar hij actief is in hedendaagse experimentele en elektronische muziek-scenes. In 2015 begon Peters te experimenteren in de Willem Twee Analog studio’s waar hij voor het eerst in aanraking kwam met genres variërend van noise tot musique concrète. Niet veel later raakte hij geobsedeerd door het geluid van de taperecorders, analoge filters en grote jaren ’60-oscillatoren. Dit heeft ertoe geleid dat hij zich — als student aan het Instituut voor Sonologie — actief richt op het ontwikkelen van multi-channel klank composities en geluidsinstallaties. Hierin staat zijn onderzoek naar het gebruik van akoestische ruimte als muzikale parameter centraal.

 

De afgelopen drie jaar zijn zowel zijn onderzoek als zijn artistieke output gericht op het onconventionele gebruik van pijporgels en het sonische gedrag van dit instrument in de akoestische ruimte. Uit deze interesse zijn diverse composities en geluidsinstallaties ontstaan, die onder andere op November Music, FAQ Festival en het Valkhof Festival zijn uitgevoerd.

 

Medio Mei zal zijn nieuwe werk — Breath — digitaal verschijnen via het Britse 33-33 Records.

More

Double Weekend
May/Jun
Mireille Tap, Magic Mirrors & De Achtergrond.