Music, Exhibition, Book presentations: Nachtploeg x Tableau Vivant x Moving Dots x Art Prison
12 dec '20
Music, Exhibition, Book presentations
Locatie
Tweede walstraat 5 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
19.30
Start:
20.00
Entree:
zat: 5euro / zon: gratis

zaterdag 12 december
zaal open: 19.30 uur
aanvang: 20.00 uur (22.00 einde live-programma)
entree: €5 (online presentatie is gratis)

 

Op zaterdag 12 december presenteert Extrapool een gecombineerd, hybride muziekprogramma waarin twee nieuwe geluidsprogramma’s worden gepresenteerd: Nachtploeg en Tableau Vivant. Centraal punt gedurende de avond is het werk van Janneke Baltussen, dat als decor zal dienen voor zowel de optredens van ZEA + Oscar Jan Hoogland als Matthijs Kouw. Gelukkig zijn er ook plekken beschikbaar om het concert in Extrapool bij te wonen, hiervoor ga je naar: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/extrapool-weekend-december-2020

 

Tableau Vivant: Zea + Oscar Jan Hoogland en Janneke Baltussen

Ver voor de radio, film en tv was een Tableau Vivant een populaire vorm van entertainment. Deze (letterlijke vertaalde) ‘levende schilderijen’ waren dé manier om een belangrijke historische gebeurtenis uit te beelden. Voor deze avond nodigt Extrapool een muzikale act uit en vraagt een beeldend kunstenaar een zodanige ingreep in de ruimte te doen dat het publiek zich in een andere wereld waant. 

Vanavond trakteren we je op muzikale chaos met ZEA + Oscar Jan Hoogland. De avond staat in het teken van contrasten: in geluid, maar ook in beeld. ZEA kennen we als zanger-gitarist van The Ex; Oscar Jan Hoogland is de klavechord tovenaar uit de Amsterdamse jazz- en improvisatie scene. ZEA speelt zijn fijne luisterliedjes en Oscar Jan Hoogland voegt daar zijn tegenstrijdige maar unieke sound aan toe. Daar tegenover zetten we Janneke Baltussen, een kunstenaar met extreme liefde voor textiel. Haar associaties en irritaties met, maar ook verwondering en verbazing over de verschillende gedaantes van stoffen, krijgen vanavond de vrije loop. 

Nachtploeg: Matthijs Kouw

Nachtploeg verkent het fenomeen van het lange nachtconcert. Het bijzondere van de nacht is dat het een andere sfeer met zich meebrengt: de tijd beweegt zich trager, lomer, en de wereld verstilt in een deken van duisternis. Bij wijze van experiment wilde Nachtploeg een hele nacht lang live muziek laten horen aan een liggend/slapend publiek in Extrapool. Nu dat niet kan, presenteren we vanavond een hybride versie van het concept, met een ingekort concert van Matthijs Kouw. Het werk dat Kouw presenteert in Extrapool is een voorproefje van zijn speciaal gemaakte nachtcompositie. Na afloop van het concert presenteren we de première van de volledige compositie, die vanaf dan online te beluisteren is tot in de vroege ochtend. Ga er lekker voor liggen, in het comfort van je eigen huis, en vul je slaapkamer met de ontspannende klanken van Nachtploeg.

Matthijs Kouw is een experimentele muzikant uit Utrecht. Hij onderzoekt de relatie tussen beweging en stilstand. Met behulp van analoge synthese, software, field recordings en opnames van diverse objecten combineert Matthijs langdurige drones met elementen van akoestische muziek, noise en microsound. clinamen.nl 

Tijdens het live-gedeelte van zijn presentatie zal ook Kouw optreden in de installatie van Janneke Baltussen.

——————————————
zondag 13 december
zaal open: 14.00 uur
aanvang: 14.30-17:00
entree: gratis / online stream vanuit de zaal

Moving Dots (speaking about dots): Knuckles & Notch
In het project Moving Dots wordt een riso studio uit Azië uitgenodigd om de werkplaats bij Knust gedeeltelijk over te nemen. In Azië is er steeds meer belangstelling voor de stencildruktechniek. Nieuwe werkplaatsen onderzoeken hier op eigenzinnige wijze de mogelijkheden, toepassingen en mysteries in de riso druktechniek. Met dit project willen we de workflow, visie, interesses en gedachten over deze techniek van de uitgenodigde studio’s laten zien. Deze eerste editie zal Knuckles & Notch in een experimentele vorm virtueel aanwezig zijn bij Extrapool.

Knuckles & Notch is een riso studio en collectief uit Singapore. Sinds 2014 werken zij onder deze naam actief samen met diverse makers met verschillende achtergronden om de grenzen van de prentkunst in Singapore te verleggen. Ze willen breken met het conventionele en brengen met humor en eigenzinnigheid in hun werk uitbundige kleuren en bizarre ideeën.

Home

Gedurende de middag zal er een visuele dialoog plaatsvinden tussen Knust en Knuckles & Notch. Deze zal door middel van een livestream te bezichtigen zijn via onze sociale kanalen en zal ook live te bezoeken zijn. Met een riso duplicator temidden van de zaal zullen de instructies van Knuckles & Notch tot uiting komen in een groeiende stencildrukwerkinstallatie.

 

Art Prison: Geoffroy Pithon
Art Prison is een serie residency projecten waarbij een kunstenaar wordt uitgenodigd om twee weken lang samen te werken met Knust aan een bijzondere, gestencilde publicatie.

Eerder dit jaar zou de Franse kunstenaar Geoffroy Pithon in een Art Prison residency aan een nieuw boek werken. Vanwege de lockdown kon de residency toen helaas niet doorgaan. De residency vindt daarom zijn hervatting in de tweede helft van november. Op zondagmiddag presenteren we de publicatie die zo lang op zich liet wachten!

Geoffroy Pithon is een grafisch vormgever en kunstenaar uit Nantes. Hij is onderdeel van het Franse ontwerperscollectief Formes Vives. Als kunstenaar onderzoekt Geoffroy op grafische wijze hoe schilderen als medium kan worden ingezet om installaties, toneelsets, posters, boeken en platenhoezen te ontwerpen op een multidisciplinaire manier. Voor het Art Prison boek is hij geïnteresseerd in hoe hij zijn schilderen kan vertalen naar stencildruk en daarmee naar een nieuw leesniveau.

https://www.instagram.com/geoffroypithon/?hl=nl

Alle publicaties uit 2020.
Vanwege alle wereldwijde restricties zijn er in 2020 vrijwel geen art book fairs georganiseerd in de traditionele setting. Daarom zullen vanmiddag ook alle andere boeken die het afgelopen jaar bij Knust gemaakt zijn extra in het zonnetje worden gezet.

 

Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen. Dit is het eerste Extrapool-programma dat volledig als livestream te volgen zal zijn. Gelukkig zijn er ook plekken beschikbaar om deze middag Extrapool bij te wonen. Meld je bezoek aan voor de zondag door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl