seance: Magic Mirrors: Rosa Ronsdorf en Roos Pollmann: ‘I would like to amplify my bowl of crackling, shaking jello’
5 Jun' 22
seance
Locatie
extrapool
Zaal open:
16:00
Start:
16:30
Entree:
5,00

Magic Mirrors is in samenwerking met Oddstream

Ticket ook geldig voor Magic Mirrors: Elif Satanaya Özbay, Rosa Ronsdorf & László Sándor Chardonnens

 

Rosa Ronsdorf en Roos Pollmann houden een sonische seance, waarin onder andere Clara Rockmore [The Theremin Witch], Daphne Oram, Bebe Barron, Gita Sarabhai en Pauline Oliveros voorbij komen. Tijdens de seance kan er een onstoffelijke stem worden gehoord. Soms lijkt muziek van onbekende bron de ruimte te vullen. Wat zich dan precies zal voltrekken, weet nog niemand. 

 

Rosa en Roos zetten zich af tegen de canon van elektronische muziek. In plaats daarvan nemen ze geluid als voertuig en leiden ze je langs het gelaagde verleden, langs de verhalen van ongehoorde vrouwen van de elektronische muziek. In hun verhalen zitten onzichtbare structuren van macht, waar ze zich met feministische geluidsgolven tegen verzetten. Met hun seance willen Rosa en Roos niet alleen deze vrouwen erkennen, maar een groter verhaal vertellen over de ruimtescheppende eigenschappen en politieke mogelijkheden van geluid, het sonisch bewustzijn en het belang van het onzicht- en onhoorbare. 

 

Roos Pollmann is een multidisciplinaire kunstenaar met een focus op elektronische muziek. Onder de naam ROOSPEEE maakt ze ambient muziek. Samen met Questions Collective maakt ze sound-design voor video, podcasts en beeldende installaties.

 

Magic Mirrors

zaterdag 28 mei en zondag 5 juni

 

Dagelijks kijken we naar de zwarte weerspiegeling van het scherm van onze telefoon, tablet of laptop. We zien onszelf, maar kunnen niet verder kijken naar wat er in het apparaat gebeurt. Toch trekken de schermen ons op magische wijze naar zich toe, staren we en reiken we ernaar. 

 

Nieuwe technologieën werden altijd als iets magisch beschouwd, omdat ze abstract en vaak hermetisch zijn. We kunnen ze niet openen, we weten niet hoe ze tot stand zijn gekomen. In Magic Mirrors willen we juist laten zien hoe magie en magische rituelen het ogenschijnlijk hermetische ervan open kunnen breken. Een wetenschappelijke benadering alleen is niet voldoende. We nodigen kunstenaars en bezoekers uit om samen door middel van verbeeldingskracht uit de zwarte doos te breken. 

 

Vanuit twee verschillende perspectieven, in twee weekenden en op twee verschillende locaties, pluizen we in Magic Mirrors dit thema uit. Oddstream toont de maatschappelijke impact van digitale technologieën vanuit een artistiek perspectief, terwijl Extrapool zich richt op de magie van het (digitale) maakproces bij autonoom werkende kunstenaars.

 

 

More

Double Weekend
May/Jun
Mireille Tap, Magic Mirrors & De Achtergrond.