meetup: Magic Mirrors: Elif Satanaya Özbay, Rosa Ronsdorf & László Sándor Chardonnens
5 Jun' 22
meetup
Locatie
lindenberg
Zaal open:
14:00
Start:
14:30
Entree:
5,00

Magic Mirrors is in samenwerking met Oddstream

Ticket ook geldig voor Magic Mirrors: Rosa Ronsdorf en Roos Pollmann

 

Hoe verhouden magie en technologie zich tot elkaar? Tijdens de meetup praten we met Elif Satanaya Özbay, Rosa Ronsdorf en László Sándor Chardonnens over de verschillende manieren waarop magie en technologie door de geschiedenis heen samenkomen. Hierbij wordt de spiegel, die vaak werd gebruikt in magische rituelen om geesten op te roepen, als uitgangspunt genomen.  

 

Dr. László Sándor Chardonnens is onderzoeker aan het Radboud Institute for Culture and History, en universitair docent bij het departement Moderne talen en culturen. Hij doceert middeleeuws Engelse taal en cultuur, en magie in vroegmodern Europa. Momenteel doet hij onderzoek naar vroegmoderne tovenaars en hun toverboeken. Tijdens de meetup geeft hij een presentatie over de spiegel die niet spiegelt, en over het oproepen van geesten. 
Rosa Ronsdorf is muzikant en geluidskunstenaar. Ze is gefascineerd door de eindeloze mogelijkheden van geluid, elektronische experimenten en trance-staten. Haar werk krijgt vorm in concerten, performances, platen, tapes, installaties en publicaties. Hiervoor maakt ze veelvuldig gebruik van haar stem, samen met synthesizers, poëzie, gitaren en bewerkte samples.

 

Praktische informatie: Bij dit event worden helaas de deuren gesloten tien minuten na de start tijd om de meetup en performance hierbinnen niet te verstoren.

 

Magic Mirrors

zaterdag 28 mei en zondag 5 juni

 

Dagelijks kijken we naar de zwarte weerspiegeling van het scherm van onze telefoon, tablet of laptop. We zien onszelf, maar kunnen niet verder kijken naar wat er in het apparaat gebeurt. Toch trekken de schermen ons op magische wijze naar zich toe, staren we en reiken we ernaar. 

 

Nieuwe technologieën werden altijd als iets magisch beschouwd, omdat ze abstract en vaak hermetisch zijn. We kunnen ze niet openen, we weten niet hoe ze tot stand zijn gekomen. In Magic Mirrors willen we juist laten zien hoe magie en magische rituelen het ogenschijnlijk hermetische ervan open kunnen breken. Een wetenschappelijke benadering alleen is niet voldoende. We nodigen kunstenaars en bezoekers uit om samen door middel van verbeeldingskracht uit de zwarte doos te breken. 

 

Vanuit twee verschillende perspectieven, in twee weekenden en op twee verschillende locaties, pluizen we in Magic Mirrors dit thema uit. Oddstream toont de maatschappelijke impact van digitale technologieën vanuit een artistiek perspectief, terwijl Extrapool zich richt op de magie van het (digitale) maakproces bij autonoom werkende kunstenaars.

More

Double Weekend
May/Jun
Mireille Tap, Magic Mirrors & De Achtergrond.