Boekpresentatie + filmvertoning: Finnisage Gekust door Knust
22 SEP'19
Boekpresentatie + filmvertoning
Locatie
Museum Het Valkhof
Zaal open:
11:00
Start:
14:00
Entree:
museumticket

 

Finissage Gekust door Knust

met om 14:00 boekpresentatie Other Colors
en 15:30 première documentaire ‘Knust’ in samenwerking met Dziga

14:00 Other Colors boekpresentatie
Kleur speelt een belangrijke rol in de stencildruktechniek. Other Colors is een technisch en artistiek onderzoek naar kleur in de stencildruktechniek. Tegelijkertijd vormt het een ode aan kleuren. Het uitgangspunt is het opzoeken en bij elkaar brengen van minder geziene kleurencombinaties en mengkleuren. Tien verschillende kunstenaars zijn uitgenodigd een beeld te maken van drie kleuren die in combinatie met elkaar minder gezien en gedrukt worden. De uit verschillende landen afkomstige kunstenaars die deelnemen aan Other Colors zijn uitgenodigd vanwege hun specifieke kleurgebruik, hun krachtige beeldtaal en sterke composities. Deze kunstenaars hebben allen ervaring met stencildruk en weten dat een rechtstreekse vertaling van bijvoorbeeld een tekening of een foto naar stencildruk niet mogelijk is en dat de uitkomst altijd een vertaling is van hun werk. Other Colors wordt volledig door Knust drukklaar gemaakt, gedrukt en afgewerkt en zal deze zondag gepresenteerd worden in zijn eindvorm.

Deelnemende kunstenaars zijn: Harro van Aalderen (NL), Nina Cosco (BE), Fien Jorissen (BE), Lucie Lucanská (CZ), Eunice Luk (CA), William Luz (UK), Malwina Marchwicka (NL), Paul Parant (FR), Robbie Simon (USA), Kristin Texeira (USA)

Na een korte presentatie en toelichting van Knust over het boek ‘Other Colors’, zal een van de deelnemende kunstenaars, Harro van Aalderen, een korte presentatie geven over zijn werk, gebruik van kleur en zijn ervaring met de stencildruktechniek.

Harro van Aalderen studeerde in 2006 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Kampen/Zwolle. In zijn werk combineert hij herkenbare symbolen en figuren: de stip, een hoofd, het ei en arrangeert deze in een landschap tot een poëtische voorstelling. Door de symbolen in een ongebruikelijke context te plaatsen ontstaat er ruimte voor nieuwe betekenis en interpretaties. In 2017 werkte hij voor het eerst samen met Knust in Work Holiday aan het gestencilde boek ‘On The Way To The Sea’; een vertaling van een reeks unieke monoprints op lino naar stencildruk.

15:30 première documentaire Knust
Na deze presentaties zullen we de middag afsluiten met de première van de documentaire ‘Knust’ door Dziga.
De documentaire ‘Knust – the Riso print pioneers’ door filmmaker Ivana Smudja gaat over het Nijmeegs kunstenaarsinitiatief dat in de jaren ’80 ontstond tijdens de kraakbeweging. Knust maakt nog steeds naam met gestencilde uitgaven, tegenwoordig Risografie genoemd. Tegenwoordig ontdekken jonge kunstenaars opnieuw deze techniek en drukwerk.

In deze documentaire volgen we kunstenaar Charlotte Ager (UK) tijdens haar Art Prison residency bij Knust afgelopen maart 2019. Tegelijkertijd zien we het drukwerk van Knust met daarbij uitstapjes naar het verleden in foto’s, oude videofragmenten en interviews. Zo krijgen we een beeld van hoe Knust ooit is ontstaan, naast hoe Knust tegenwoordig werkt en boeken maakt. Vantevoren zal filmmaker Ivana Smudja en Dziga een korte toelichting geven over hun project.

Fien Jorissen
Harro van Aalderen

More

Freshly Pressed
A2 art prints Atelier Bingo
Freshly Pressed
Halfgrijs
Exhibition
1 SEP'19
11:00
Knust in Van Abbe Museum
Knust