Performance: Discobal #3 X Extrapool
12 OKT'19
Performance
Locatie
Extrapool, Tweede Walstraat 5, 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20:30
Start:
21:00
Entree:
gratis

Discobal #3 :All 


Zaterdag 12 oktober 2019

Deur open: 20.30 uur

Aanvang: 21.00 uur

Entree: Gratis 

 

Voor het performancekunstprogramma Discobal nodigen we kunstenaars uit om te reflecteren op vraagstukken uit de maatschappij. Discobal komt voort uit een totale verbazing over de moderne digitale wereld, met digitale bubbels en heel veel schermpjes. Een tijd waarin trollen en nepnieuws het publieke debat degraderen en inhoudelijke relevante discussies vervlakken.

Als reactie hierop wil Extrapool kunstenaars uitnodigen, die vanuit noodzaak of fascinatie hier een geheel eigen geluid tegenover zetten. Voor Discobal behandelen kunstenaars verschillende thema’s  die de gemoederen on- en offline hoog doen oplopen.

 

Kunstenaars gebruiken sinds jaar en dag fictie om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen en een alternatieve werkelijkheid te creëren. Welke rol kan de kunstenaar hebben in een door de media gedomineerde wereld? En hoe kunnen middelen als fictie en humor in de vorm van kunst ingezet worden om de discussies te ontstijgen en weer zicht te krijgen op dat wat ertoe doet?

 

In de derde sloteditie behandelen we het thema inclusiviteit en de vanzelfsprekendheid van gelijkwaardigheid. 

Homo of hetero, queer of cis, man of vrouw of iets ertussenin, blank of zwart, neurotypisch of neuro a-typisch, gelovig of atheïstisch, invalide of valide en ga zo maar door. Als we al deze hokjes wegdenken dan zijn we allemaal mensen. En sommige van deze mensen zijn toevallig ook kunstenaars. We zijn op zoek gegaan naar kunstenaars waarvoor hokjes irrelevant zijn geworden en die ze willen openbreken. 

 

Voor deze editie gaan wij opnieuw de samenwerking aan met het queer arts festival Qtopia, dat tijdens Discobal de tweede editie viert. 

 

Deelnemende kunstenaars: 

Sinéad O’Donnell (IE)
Sinéad O’Donnell is reeds 20 jaar actief op het vlak van performances, installaties en site- en time- specific kunst. Haar werk, dat sterk beïnvloed wordt door reizen, onderzoekt identiteit, grenzen en barrières door ontmoetingen aan te gaan met territorium en het territoriale.O’Donnell creëert acties en situaties die de complexiteit, tegenstrijdigheden of overeenkomsten tussen medium en discipline, timing en spontaniteit, intuïtie en methodologie, kunstenaar en publiek aantonen. Ze gebruikt fotografie, video, tekst en collage als documentatiemethode.  Ze is actief in de performance-kunstscene in Belfast en werkt samen met lokale organisaties om performance-kunst(activiteit) te bevorderen en opkomende kunstenaars in haar gemeenschap te ondersteunen.

http://sineadodonnell.com/ 

 

Roxette Capriles (NL)
Roxette Capriles (Curacao, 1993) studeerde na een vooropleiding aan het Instituto Buena Bista in Willemstad in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie. Iets uit niets maken is het voornaamste principe van haar kunstpraktijk. Als kind raakte Capriles gefascineerd door de overdaad aan katholieke beelden in het huis van haar oma, en de eigenschappen die aan deze objecten werden toegeschreven. Dit idee van animisme werd een belangrijk motief in haar werk, waarbij ze bij voorkeur werkt met weggegooide spullen en 1-euro winkels. Roxette’s werk was onder andere te zien in de afgelopen edities van de ‘All you can Art’ summerschool project van de Kunsthal. In 2018 werd Roxette genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs voor beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars.

 

More

Kunstnacht 2019
21 SEP'10
20:00
Extrapool X Kunstnacht
Mireille Tap - Renata Gasiorowksa - Katarina Zdjelar - Shadi Adib
Boekpresentatie + filmvertoning
22 SEP'19
14:00
Finnisage Gekust door Knust
Harro van Aalderen (NL), Nina Cosco (BE), Fien Jorissen (BE), Lucie Lucanská (CZ), Eunice Luk (CA), William Luz (UK), Malwina Marchwicka (NL), Paul Parant (FR), Robbie Simon (USA), Kristin Texeira (USA)
Exhibition + Performance
4 OKT'19
21:00
Cellulose Congres #5
Theodora Kotsi-Felici + John Also Bennett.