Exhibition route, Performance, Slimtarra, Short movie: De Naakte Waarheid x Lastige Landen x Kloosterkino
26 juni '20
Exhibition route, Performance, Slimtarra, Short movie
Locatie
Tweede walstraat 5 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
-
Start:
20.30
Entree:
Gratis
Na een online programma de afgelopen maanden gaat Extrapool in juni weer open! In klein gezelschap reis je dit weekend door het gebouw, langs Middeleeuws Europa en door kleurrijke binnenwerelden van uitzonderlijke personages.
 
Programma:
 
vrijdag: 20.30-23.00
tentoonstellingsroute + performance
 
zaterdag: 14.00-17.00
tentoonstellingsroute
 
 
Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen.
 
Let op: Meld je aan voor je bezoek door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl
 
 
 
Informatie programma’s:
 
 
De Naakte Waarheid
 
Installatie en performance door Jesse Brinkerhof, Victor Crepsley en Finn Öhlund.
 
In de programmareeks De Naakte Waarheid vragen we ons af hoe je terug kunt naar de essentie van een object, een werk, een mens, een rol of kwestie om van daaruit weer opnieuw te vormen. Zo bouwen we aan nieuwe verhalen. Een tijdloos antwoord in de soms zware tijden om ons heen, is het fantastische. Door te associëren zonder regels, creëren we nieuwe werelden die los staan van het verloop van onze eigen realiteit. Via deze poëtische omweg door parallelle dimensies valt er veel te leren over onze eigen werkelijkheid.
 
De interventies van Jesse, Victor en Finn gaan in op de figuur Tijl Uilenspiegel en zijn dwaze avonturen in een Middeleeuws Europa. Zijn lot roept een unheimisch spiegelbeeld op van de verwrongen wereld om ons heen. Samen werkten de drie aan een explosieve cocktail van drukwerk en performance, die dit weekend gepresenteerd wordt tijdens een live tentoonstellingsroute, samen met het nieuwe Slimtarraproject Lastige Landen.
 
 
Jesse Brinkerhof
Voor zijn praktijk van schrijven, installaties en performance verdiept Jesse zich in de ontwikkeling van verhalen uit de menselijke geschiedenis. Van de prehistorische mens tot eenhoorns en de hedendaagse saga die zich afspelen op 4chan en het geopolitieke toneel. Jesse linkt feit en fictie aan een grotere maatschappelijke werkelijkheid.
jessebrinkerhof.com
 
Victor Crepsley
Met een uitgesproken voorliefde voor populaire cultuur, oefent Victor zijn publiek in de kunst van het kijken. Via een draaimolen van adolescente nostalgie, lijfelijke materie en een stoeierig narratief ontstaat een unieke uitvergroting van de dagelijkse banaliteit.
victorcrepsley.com
 
Finn Öhlund
Finn’s kunst ontwikkelde zich gelijktijdig op de kunstacademie en op metrostations van Stockholm en Uppsala. Als graffitischilder vindt hij inspiratie in de beeldtaal van (Zweedse) volkskunst. Finn maakt onder meer schilderijen, tekeningen en (riso)prints. Zijn felle ontwerpen doen niet onder voor de meest geestverruimende psychedelica.
finnohlund.com
Deze kunstenaars zouden eigenlijk in april op de Supermarket – Stockholm Independent Art Fair, Extrapool vertegenwoordigen.
 Dat liep helaas anders.
 
Lastige Landen
 
Carte Blanche Slimtarra Project
 
Het SLIMTARRA behangproject toont de dynamiek van het podium Extrapool en de stencilwerkplaats Knust. Op onze muren zie je steeds een ander resultaat van deze uitwisseling. Slimtarra ontstaat vaak spontaan in de samenwerking tussen kunstenaars, ontwerpers en artiesten die in Extrapool optreden en/of een publicatie maken in de stencilwerkplaats. Soms vormt behang en performance een eenheid, op andere momenten strijdt het om aandacht en wordt de achtergrond het middelpunt van de belangstelling.
 
Deze maand doet de gelegenheid zich voor om weer een nieuw behang te presenteren, in een samenwerking met het Eindhovense kunstenaarsinitiatief Carte Blanche. De kunstenaars die bij Carte Blanche werken, geven naast het maken van hun eigen voorstellingen ruimte aan ‘lastige talenten’. Dit zijn de mensen met een verstandelijke beperking, autisme of een psychiatrische achtergrond. Zij worden gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen in plaats van dat ze in een hokje gestopt worden of gedwongen worden deel te nemen aan een deel van de maatschappij waar ze zich niet thuis voelen.
 
Een langlopend kunstproject van Carte Blanche is Mijn Land, waarin deelnemers hun land in kaart brengen met verschillende vormen en materialen, met als uitgangspunt de geschilderde contouren van hun lichaam. Extrapool zocht de samenwerking met Carte Blanche op om een grafische vertaalslag te maken van werk uit dit project naar de stencildruktechniek, een nieuwe vorm van werken voor Carte Blanche. Zij kozen een selectie van talenten om hun land te vertalen naar een Slimtarrabehang.
 
Lastige Landen is een mozaïek van landen geworden, waarin de werelden van de talenten zichtbaar wordt gemaakt. Het Slimtarrabehang is voor het eerst te bewonderen tijdens het Extrapool Weekend van juni, tijdens een speciale tentoonstellingsroute. Daarnaast zal te zien zijn hoe het werk tot stand is gekomen middels filmdocumentatie. Ook zal het behang bij Carte Blanche te zien zijn. Het initiatief verhuisde begin 2019 naar een nieuwe locatie en het behang wordt een blijvend onderdeel van deze plek.

Kloosterkino presenteert: Punch & Judy (2014)

Een film van de Tsjechische regisseur Martin Máj.
Griezelig grotesk over handpoppen en hun poppenspeler. De film is een metafoor voor de relatie tussen poppen en hun meester.

More

Online event
24 apr '20
-
Extrapool Weekend April Digital Edition #1
Ingrid Oostendorp, Alice Schiavone, Jim Pluk & Aura Bautista, Greg Malcolm
Online event
29 mei '20
-
Extrapool Weekend Mei Digital Edition #2
Jandek, Chloé Pérès-Labourdette, Humans of Extrapool, Kainulainen en Latva