Performance: De Dingen De Baas
3 Feb '19
Performance
Locatie
Extrapool, Tweede Walstraat 5, 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20:30
Start:
21:00
Entree:
0,00 €

Mensen zijn verslaafd aan dingen; fysieke objecten, niet-levende eenheden. Door de dingen om ons heen te ordenen begrijpen we de wereld beter. Ze – de dingen – laten zich gemakkelijk ‘in een hokje stoppen’, zodat hun gebruikers er betekenis aan kunnen geven. Maar in het geconcentreerde licht van kunst kijken we anders naar de dingen. Zo krijgen de dingen betekenis buiten het alledaagse.

In dit programma toont Extrapool kunst die de dingen centraal stelt. We kijken naar wat het betekent om ding te zijn in kunst en in onze maatschappij die inmiddels drijft op een ferme basis van spullen.

Deze tweede editie presenteren we het werk van jonge kunstenaars in samenwerking met ArtEZ Zwolle. Onder begeleiding van kunstenaars en denkers hebben zij twee weken gewerkt rond de vraag: “Hoe kan de moderne mens op duurzame wijze met de dingen samenleven?”

Ceel Mogami de Haas (CH)

Het werk van Ceel Mogami de Haas wordt gevormd door ideeën van eindeloze betekenis. Hij strooit met associaties. De vorm van zijn werk is steeds bewust veranderlijk en bereikt maar zelden een eindpunt. In 3D-animaties, performances en schilderwerk combineert hij beelden tot een wereld van hyperrealisme. In plaats van te komen tot een rechtlijnige betekenis of oplossing wordt er slechts een richting gegeven en een interpretatie benaderd. De Haas speculeert over wat zou kunnen ontstaan. Zijn fluide fantasie is een resultaat van zijn opvoeding tussen 200 geiten op het platteland van Frankrijk. Nu maakt hij gesprekken tussen fictionele personages wiens stemmen afkomstig zijn uit de cinema en literatuur. Ook objecten komen aan het woord. Zo liet hij verschillende soorten pennen hun relaties en existentiële gevoelens bespreken. Zijn referenties komen samen op het tweedimensionaal vlak: fragmenten van woorden, beelden en grotschilderingen mengen in collages en vormen nieuwe speculatieve verhalen in een eindeloze dialoog.

Heleen Kruijt

Heleen Kruijt werkt met eindeloos geduld vanuit haar ontmoetingen met materiaal uit haar directe omgeving. In elk stuk verpakkingsfolie, kuipje of blik zit in haar ogen een uitzonderlijke schoonheid. “Het is allemaal van zo’n grote schoonheid ! De kromming, de kleuren, de vormen, maar ook de emotionele lading, het kuipje heeft ongeveer een week mijn leven ondersteund, stond op tafel, in de koelkast, hoe vaak heb ik het wel niet in mijn handen gehad? De inhoud is langzaam mijn lichaam binnen geslopen, het heeft me gevoed. Voedingsstoffen voor lichaam en geest.”

Haar poëtische benadering komt zowel in beeld als woord tot uiting:

THINGS

Why are they so attractive? The shapes, the structures, The sounds The colours

I want to hold them To feel, to squeeze To hear To admire

I cannot escape The things define my life And I like it

This year my mother moved to a nursing home The household that surrounded her for almost fifty years fell silent Suddenly abandoned the things could only wait

Wait for me.

Winterlab ArtEZ

Kunstenaar Isolde Venrooy bedacht en coördineert het interdisciplinaire project Winterlab aan de ArtEZ kunstacademie in Zwolle. Tijdens Winterlab werken zo’n 300 kunst-studenten met actuele vraagstukken in de maatschappij. Verschillende disciplines en kunstpraktijken raken elkaar. De studenten houden zich onder begeleiding van Ceel Mogami de Haas, Heleen Kruijt en schrijver Elize de Mul bezig met de vraag: “Hoe kan de moderne mens op duurzame wijze met de dingen samenleven?” De resultaten van dit poëtisch en associatief werkproces zullen tijdens De Dingen de Baas #2 in Extrapool worden gepresenteerd.

More

Exhibition Performance Lecture
21 Dec '18
21:00
De Achtergrond
Bart Lodewijks + Katrina Brown