Exhibition + Performance + Film + Bookpresentation: A Town Called Lonesome X Masha Somik
24 JAN '20
Exhibition + Performance + Film + Bookpresentation
Locatie
Extrapool, Tweede Walstraat 5, 6511 LN Nijmegen
Zaal open:
20:00
Start:
20:30
Entree:
gratis

Extrapool programmeert het Laatste Weekend van de Maand, met in deze editie:

A Town Called Lonesome en Masha Somik

(24 tm 26 januari)

What type of abstract are you?
Masha Somik

a
book
performance
installation

Masha Somik is een Russische kunstenaar en illustrator die zich bezighoudt met grafische kunst en abstracte vormen. In haar project ‘What type of abstract are you?’ onderzoekt ze hoe ze het publiek meer kan betrekken in de materie van het abstracte en ongedefinieerde. Haar project komt tot uiting in drie verschillende vormen: een gestencild boek, een performance en een ruimtelijke installatie. Het boek geeft een beschrijving van hoe verschillend mensen kleuren en vormen ervaren. Hierbij richt Masha zich op de kleurtheorie van Kandinsky en de vormentheorie van Malevich.

In de eerste paar weken van januari werkt Masha in residency om samen met Knust haar boek te maken en een ruimtelijke installatie op te bouwen in de zaal van Extrapool.
Op vrijdag 24 januari is de release van het boek en kan het publiek de installatie bezoeken om in Masha’s performance abstracte vormen te ervaren.

Extrapool-weekend:
De installatie kan ook nog op zaterdagmiddag 25 januari bezocht worden samen met de tentoonstelling van A Town Called Lonesome, en op zondagmiddag 26 januari samen met A Town Called Lonesome en een afsluitende performance van Masha.

A Town Called Lonesome: Bram Cox
Expositie, film, interview, luistersessie

In ‘A Town Called Lonesome’ gaan we op zoek naar uitzonderlijke muzikanten en kunstenaars die geheel buiten de canon van de kunstgeschiedenis aan een eigengereid oeuvre werken.

Bram Cox (1934-1998), aanvankelijk werkzaam als tandartsassistente, legde ze zich vanaf 1956 toe op het maken van poppen. Als autodidact maakte ze op minutieuze wijze poppen van textiel en werk met machinezijde op vilt.

Bram was een centrale figuur in de Eindhovense kunstenaarswereld in de jaren ’60 en ‘70. Vanaf het moment dat Bram in 1987 door suikerziekte blind werd, werkte ze als geluidskunstenaar. Ze leerde zichzelf opnemen, musiceren, mixen en monteren. Dit leidde tot enerzijds kant en klare producties op tape en anderzijds tot live gemixte performances. De VPRO zond in de jaren negentig met enige regelmaat audioproducties van haar uit.
In 1993 maakte Joost Verhey de documentaire Bram, over Bram Cox als geluidskunstenaar.

Vanavond vertonen we werken van Bram, bijzondere documentatie en ontwerpen van de hoezen van Brams cassettes. Er is een interview met de zoon van Bram, Peter Cox; we luisteren we naar een selectie van haar geluidssculpturen en de film Bram wordt vertoond. Kunstenaars Wineke Gartz en Sanne de Wit, die ooit correspondeerden met Bram via geluidscassettes, zullen hier wat over vertellen.

www.brammetjecox.nl

 

Extrapool Weekend

Performance Masha Somik: vrijdag 24 januari vanaf 20:30

Expositie Masha Somik/ Bram Cox: Zaterdag 25 januari 2020 van 14.00 – 18.00

Presentatie over Bram Cox: Zondag 26 januari 2020 van 14.00 – 18.00

Entree: gratis